Fortsätt till huvudinnehåll

Björklöven blir vår räddning.

När man sover i husbil får man vara beredd på ljud som kan vara störande när man ska sova. Tidig lördagmorgon väcks vi av ett åskoväder som aldrig tycks ta slut. Blixtarna viner runt bilen och regnet smattrar så hårt det kan på taket. Ljudet är öronbedövande. Inte en chans att vi kan sova. Kring halv sju så lugnar det ner sig och vi gosar ner oss i kudden igen. Vi tänkte sova en stund till. Vi vaknar och inser att stunden blev lång. Klockan är 10! Det är så man skäms. Det är även ett tecken på att det är en skön säng.
Klockan 1 parkerar vi i Ersboda i Umeå. Det är inte ofta vi ses men nu ska vi ha en helg med min (Maris) dotter. Lördagen har bjudit på en del regn så det blir mest att bara vara.
Söndagen bjuder på sol och hyfsat med värme. Ca 4 kilometer bort ligger Nydalasjöns friluftsområde.  Ett jättefint område för en utflykt till fots eller med cykel. Vi väljer cykel idag eftersom det blir ca 1,5 mil för oss. Det finns flera badplatser och rastplatser med grillmöjligheter längs vägen runt sjön.


Kyrkan har ett välbesökt fik i ena änden av sjön. Ett par lekparker av olika slag för så väl vuxna som barn finns här. Det är ett perfekt utflyktsmål för alla  helt enkelt. Idag är det ganska många som gett sig ut i solen. Det är gott om parkeringsmöjligheter om du kommer med bil.  Om du kommer med husvagn eller husbil så ligger det en  First Camp i anslutning till sjön.
Sen eftermiddag säger vi hej då till Linda och hennes två katter. Katterna förövrigt, de jublar när vi tar med den läskiga hunden som bara vill jaga dem.
För något år sedan besökte Mari och Linda ett område som heter Kont. Det ligger strax söder om Umeå. Vi bestämmer oss för att åka dit och parkera för natten. Här finns vandringsleder i varierande miljö och längd. Vi väljer naturligtvis den längsta. Den är ca 9 km och tar ca 2 timmar. En enkel vandring på platt mark och tydligt skyltat. Tyvärr är det nästan omöjligt att stanna efter vägen idag. Det är helt galet med mygg. Vi får helt enkelt ta en björklövsruska och vifta med för att hålla de blodtörstiga äckliga små flygfäna borta.

Vi står på parkeringen längst bort tillsammans med två husbilar till. Den ena husbilen kommer under kvällen att få skämmas. Hur jävla dum får man vara? Att tömma gråvatten mitt på en parkering. Vi knackar på och tar honom på bar gärning. Sådana som han förstör för oss andra husbilsåkare. Skäms ! Under kvällen kommer det och går en del folk men det är lugnt och stilla.
En sista kvällspromenad går ner till havet och ut på klipporna. Än en gång får vi rycka ut som ordningspoliser. Vad är det för fel på folk? Någon har tänt en brasa och gått därifrån. Det blåser rejält och det är totalt eldningsförbud.

Nu får det vara nog för idag. Vi kryper upp i soffan och kollar på tv en stund medan himlen färgas i rosa och lila. Trädens gungande vittnar om att det blåser upp. Ett oväder är på väg.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Torsång i mitt hjärta

Vi kommer att vara i Dalarna fram till midsommar och ska under den tiden försöka hälsa på så många som möjligt. Trots att vi har allt tid i världen så känner vi ändå att den inte räcker till. Dagarna och veckorna går så fort och det dyker ju hela tiden upp nya saker vi vill göra. Vi har varit till Torsång och hälsat på flera av våra vänner både på Sunnanö och inne i själva Torsång. Vi har gått längs våra gamla favoritstigar i skogarna och över ängarna. Eftersom vi bott här i nästan 12 år så har vi hittat många smultronställen när vi trampat stigar i skogarna. Undrar hur många hundra gånger vi trampat på denna stig. Hundarna kan den in och utan. Vi känner igen varje rot och gren. När vi flyttade härifrån så hände något med skogen. Ingen trampar längre på alla dessa stigar så vissa av dem börjar nu växa igen. I Torsång finns det två kyrkbåtar. Kyrkbåtar är något som bara finns i Dalarna. Det kanske också är något som på sikt försvinner om inte eldsjälar fortsätter att födas. D

Torrox, vår by i Spanien

Den vitkalkade byn ligger i Andalusien i provincen Malaga. Regionen är känd som Axarquia. Torrox Pueblo hör samman med Torrox Park, Torrox Costa, El Morche samt El Penoncillo. Byn ligger längs Route of Sun and Valley. Längs denna hittar man vinodlingar och flera andra mindre vitkalkade byar. Byn ligger ca 3 kilometer från stränderna på en liten kulle med en fantastisk utsikt över havet och bergen . Byn är känd för sina vitkalkade hus och sina slingrande smala gränder. De flesta fria från trafik. Byn har flera små torg och det största är en populär samlingsplats både för lokalbefolkningen och turister. Här finns några restauranger och pubar. I närheten av stora torget ligger den stora kyrkan som har sitt ursprung från 1600-talet. Stränderna , ca 3 kilometer bort är långa och har finkornig sand. Längs strandpromenaden i Torrox Costa hittar du massor av restauranger och serveringar. I ravinen finns en promenad väg som tar dig ner till stranden på ca 30 minuter. Vill

En resa genom ett sjukt Europa

  Igår strax efter kl 12 lämnade vi Torrox för att ta oss de cirka 370 milen till Sundborn. Lite extra spännande i dessa coronatider. Vi får se hur det går med alla länders olika restriktioner, utegångsförbud och lockdowns. P4 Dalarna har valt att följa vår resa. Därför ringer de oss varannan dag strax före kl 10 och kollar läget. I dag satt vi och tittade ut över havet medan vi pratade. Att då höra om hur vädret är i Dalarna just nu gör att vi undrar varför vi nu valt att åka dit. Ska vi vända?  Som sagt, i går startade vi och körde ca 45 mil. Vi passerade gränserna till 3 provinser utan att bli stoppade. I Granadaprovinsen såg vi ett par vägspärrar/poliskontroller vid några avfarter runt Almuñécar. Det är allt hitintills. Även om det inte är tillåtet så är det faktiskt möjligt att korsa landet i bil verkar det som. Vi som är skrivna i Sverige har rätt att köra igenom, sk transfer, för att ta oss ’hem’.  Vårt första nattstopp blev strax söder om Alicante. Här fricampade vi tillsammans