Fortsätt till huvudinnehåll

Simlångsdalen

Det känns lyxigt att vakna upp en dag som denna när solen lyser från klarblå himmel och havet ligger som en spegel.

Efter att ha njutit av frukost så blir det en vandring längs havet till Skallkroken och utsiktsplatsen på Skallen. Jo då, berget heter så. Det är en fantastisk led vi går längs havet, genom hagar, in i skog med marken täckt av vitsippor, utsikt över strand och hav. Här är det skyltat till Paradiset. Ett passande namn. Frasse hittar en bastuvagn som han måste lukta på. Doften av tjära...Sverige är fantastiskt.
Vid hamnen i Skallkroken finns en ställplats för husbilar. Den kostar 200.- natten. Vi föredrar just nu att stå för oss själva och hittade en fantastisk plats för natten där vi faktiskt var ensamma och det var helt tyst.
Efter en lättare lunch rullar vi vidare mot Halmstad. Vi har hört att här ska Sveriges billigaste diesel finnas. Idag kostar den 12,98. Vi fyller upp fullt och tar sikte på ett naturreservat ett par mil in i landet längs väg 25. Simlångsdalen är en tätort i Halmstads kommun i Hallands län och kyrkbyn i Breareds socken. Simlångsdalen ligger intill sjöarna Simlången och Brearedssjön i Fylleåns vattensystem. Cirka två kilometer söder om Simlångsdalen ligger Danska fall, ett vattenfallssystem i ån Assman. 
Här hittar vi en liten parkering precis vid vattnet. 
I området finns flera vandringsleder och här passerar även Hallandsleden. Vi väljer i dag den blå leden som är ca 8 km och går runt den norra delen av sjön. Första delen går på en gammal banvall. Efter någon kilometer svänger den av på en grusväg. Solen har nu gömt sig bakom tunga moln men vad gör det. Vi vandrar på genom en vacker natur som byter skepnad många gånger längs vägen. Vi går genom hagar, bokskog, granskog, hedar mm. 
Naturen håller på att vakna till liv igen efter vintern. Än är det någon vecka kvar innan det brister ut i ett klorofyll grönt skimmer. Ändå är det så vackert. Doften av vår...ja den kan vara olika men i det här fallet är det snarare stanken av nygödslad åker. Har vi möjlighet så kommer vi att åka hit någon gång igen när det är grönt i träden. 
Efter nästan två timmar kommer vi tillbaka. Alla tre är hungriga. Idag blir det att inviga ugnen i husbilen. Det står rotfruktsgratäng på dagens meny. Till den blir det biffar med pepparsås och svartkål. När vi sätter oss ner för att äta ligger sjön som ny struken och solen som är på väg ner färgar den gråa naturen i nya färger. 
Innan vi ätit färdigt så har vår tavla förändrats flera gånger. Den blanka sjön har nu förvandlats till ett skummande vatten. Det har börjat blåsa hårt. Nu känns det skönt att ha sitt hem med sig. Vi hade tänkt att gå ut och göra upp en eld i eldstaden utanför men nu är det inte en bra idé längre. Istället blir det ett parti Yatzy. Gissa vem som vann? 
I kväll är det Earth Hour men det märker vi inte av eftersom vi inte har el och vi står nu helt för oss själva en bra bit från civilisationen. Vinden tilltar under kvällen och vi kommer nog att bli vaggade till sömns. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Torsång i mitt hjärta

Vi kommer att vara i Dalarna fram till midsommar och ska under den tiden försöka hälsa på så många som möjligt. Trots att vi har allt tid i världen så känner vi ändå att den inte räcker till. Dagarna och veckorna går så fort och det dyker ju hela tiden upp nya saker vi vill göra. Vi har varit till Torsång och hälsat på flera av våra vänner både på Sunnanö och inne i själva Torsång. Vi har gått längs våra gamla favoritstigar i skogarna och över ängarna. Eftersom vi bott här i nästan 12 år så har vi hittat många smultronställen när vi trampat stigar i skogarna. Undrar hur många hundra gånger vi trampat på denna stig. Hundarna kan den in och utan. Vi känner igen varje rot och gren. När vi flyttade härifrån så hände något med skogen. Ingen trampar längre på alla dessa stigar så vissa av dem börjar nu växa igen. I Torsång finns det två kyrkbåtar. Kyrkbåtar är något som bara finns i Dalarna. Det kanske också är något som på sikt försvinner om inte eldsjälar fortsätter att födas. D

En resa genom ett sjukt Europa

  Igår strax efter kl 12 lämnade vi Torrox för att ta oss de cirka 370 milen till Sundborn. Lite extra spännande i dessa coronatider. Vi får se hur det går med alla länders olika restriktioner, utegångsförbud och lockdowns. P4 Dalarna har valt att följa vår resa. Därför ringer de oss varannan dag strax före kl 10 och kollar läget. I dag satt vi och tittade ut över havet medan vi pratade. Att då höra om hur vädret är i Dalarna just nu gör att vi undrar varför vi nu valt att åka dit. Ska vi vända?  Som sagt, i går startade vi och körde ca 45 mil. Vi passerade gränserna till 3 provinser utan att bli stoppade. I Granadaprovinsen såg vi ett par vägspärrar/poliskontroller vid några avfarter runt Almuñécar. Det är allt hitintills. Även om det inte är tillåtet så är det faktiskt möjligt att korsa landet i bil verkar det som. Vi som är skrivna i Sverige har rätt att köra igenom, sk transfer, för att ta oss ’hem’.  Vårt första nattstopp blev strax söder om Alicante. Här fricampade vi tillsammans

Torrox, vår by i Spanien

Den vitkalkade byn ligger i Andalusien i provincen Malaga. Regionen är känd som Axarquia. Torrox Pueblo hör samman med Torrox Park, Torrox Costa, El Morche samt El Penoncillo. Byn ligger längs Route of Sun and Valley. Längs denna hittar man vinodlingar och flera andra mindre vitkalkade byar. Byn ligger ca 3 kilometer från stränderna på en liten kulle med en fantastisk utsikt över havet och bergen . Byn är känd för sina vitkalkade hus och sina slingrande smala gränder. De flesta fria från trafik. Byn har flera små torg och det största är en populär samlingsplats både för lokalbefolkningen och turister. Här finns några restauranger och pubar. I närheten av stora torget ligger den stora kyrkan som har sitt ursprung från 1600-talet. Stränderna , ca 3 kilometer bort är långa och har finkornig sand. Längs strandpromenaden i Torrox Costa hittar du massor av restauranger och serveringar. I ravinen finns en promenad väg som tar dig ner till stranden på ca 30 minuter. Vill