Fortsätt till huvudinnehåll

Vi passerar polcirkeln

Det har blivit tisdag. Vi har sovit gott på parkeringen vid Storfors. Den här kan vi rekommendera. Det är dags för en långpromenad med hundarna innan vi ska åka vidare. Vi går förbi campingen och det naturrum som ligger några hundra meter bort. Här går det vandringsleder åt alla håll. Det finns även en freesbeegolfbana, och ett friluftsmuseum som visar hur samerna bodde.
Vi väljer en led som går längs den brusande forsen och är totalt 2,6 mil enkel. Vi kommer bara att gå en kort bit efter den. Kanske två till tre kilometer. Efter ca 1 kilometer finns en fin grillplats iordninggjord. Det är så roligt att se, för här sitter en hel familj. Mamma, pappa, 3 barn och mormor och morfar med sina vänner. En härlig liten utflykt. Vi hejar och går vidare. Det sitter varningsskyltar här. Varning för stenras. Här och var har det rasat ner stora stenar. 
På tillbakavägen gör vi ett besök på naturrummet. Här finns utställning om samerna och deras liv, en annan om bergen runt om och ett par konstutställningar av lokala konstnärer.               

Vi kastar loss och åker vidare. Vi åker i ett vackert fjällandskap med kala fjäll där snön ligger kvar i svackorna. Fjällen tillhör bergskedjan Saltfjället och Svartisen. Svartisen är Norges näst största glaciär. Det hade varit intressant att se men molnen hänger tunga och det lutar åt regn idag, så det känns inte riktigt som vi vill gå i bergen idag. Det finns flera glaciärer att se efter vägen om vi vill.
Det är ca 1 timmes resa till vi passerar polcirkeln. Kommer du ihåg när vi passerade den sist? Det var strax söder om Jokkmokk. Där var det en tavla som talade om var vi var. En helt vanlig rastplats. Här i Norge är det helt annorlunda.
Här ligger ett hus med restauranger och affärer. Självklart finns det troll, både stora och små.
Ute finns det olika landmärken att beskåda och vyn runt om är så vacker med alla fjäll.
Precis när vi är på väg till bilen igen så börjar det att regna.
Det blev ett lagom stopp för oss med lite fika och en kortare promenad. Nu rullar vi vidare.
Vi har hittat ett övernattningsalternativ utanför Mosjön. Det ska vara en större parkering vid ett friluftsområde av något slag. Dessutom ligger den vid strandkanten.
Regnet har öst över oss under större delen av dagen men nu när vi kommer fram spricker himlen upp och solen tittar fram. Det är trots allt ganska varm.
Några hundra meter från husbilen ser vi en trappa som går uppför ett berg. Vi går ut och kollar vad det är. Trappor är ju inte direkt Lokes favorit så jag tar honom och går längs stranden medan Lars-Erik och Minos går upp en bit för att kolla. Efter några minuter ringer han och säger att jag måste gå upp. Jag går och lämnar Loke vid husbilen och börjar sedan min vandring uppför trapporna. Det är varmt och det är ganska höga steg. Halvvägs upp möter jag dem. De är nu på väg ner. Jag knatar på uppför. Svetten sprutar om mig. Det här var riktigt jobbigt men häftigt. Tänk att de har byggt den för hand. De har tagit dit äkta sherpas från Nepal som under tre år har byggt på den. Nu återstår bara ett par hundra steg innan den är helt färdig och man kan gå till toppen. Trots att den inte är färdig så invigdes den under sommaren av Norges drottning.
Nu tillbaka till mitt flåsande. När jag väl kommer upp med svetten rinnande i ansiktet så här även de blodtörstiga myggorna hittat hit. Det är svårt att stå still och njuta av utsikten men för ett ögonblick så tar jag mig tid.
Dags att vända ner igen.
2200 trappsteg( höga och ojämna huggna ut natursten) senare så är jag tillbaka nere där jag startade. Benen känns som gelé och darrar. När jag kommer tillbaka till husbilen har min älskling gjort korv med bröd. Klockan är 22,15. Det smakar underbart gott. Efter det blir det en välbehövlig dusch och sen hopp i säng.
Idag, onsdag vaknar vi och det regnar ute. Trappen som vi gick igår syns knappt i dimman men den känns i min kropp. Ena knäet och min ena fotled tycker nog att det är total vilodag idag. Det var ju tur att vi tog den igår. Som vanligt efter frukost så blir det en timmes promenad innan vi åker vidare. Idag får vi se var vi hamnar. Vi har egentligen inget mål förrän Kristiansund.
Efter ett par timmars körning på E6 så börjar det bli dags för ett stopp. I en app hittar vi en parkering vid en vandringsled. Parkeringen ligger någon kilometer från vägen rakt in i en skog. Lars-Erik hade nog till en början tänkt att vi kunde stanna för natten, men nej för mig. Det är inte det roligaste stället. Vi tar oss ut på vandringsleden som ska vara ca 2,5 kilometer. Den går i en helt vanlig skog en bit, sen ut på ett kalhygge. Det är 26 grader varmt och solen steker. Det känns som att var i en öken. Stigen är uselt uppmärkt och ännu sämre underhållen vilket gör att vi tillslut inte ser den och det ska vara en kilometer kvar. Vi får helt enkelt gå på skrå. Vi vet ungefär åt vilket håll bilen är. Vi går över en sådd åker och genom trassliga snår. Nu är inte humöret på topp. Den som lagt upp denna plats i appen och lovordat den, den skulle jag vilja ha tag på nu.
Slutet gott allting gott. Vi hittade tillbaka.
Vi kör vidare en timme och kommer till Steinkjaer och hittar där Paradisbukta. En strand med en stor parkering. Det kostar 29 NOK att stå här ett dygn. Om det är hysat lugnt här på natten så blir vi nog kvar ett tag då det de närmaste fem dagarna ska bli uppemot 35 grader.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Torsång i mitt hjärta

Vi kommer att vara i Dalarna fram till midsommar och ska under den tiden försöka hälsa på så många som möjligt. Trots att vi har allt tid i världen så känner vi ändå att den inte räcker till. Dagarna och veckorna går så fort och det dyker ju hela tiden upp nya saker vi vill göra. Vi har varit till Torsång och hälsat på flera av våra vänner både på Sunnanö och inne i själva Torsång. Vi har gått längs våra gamla favoritstigar i skogarna och över ängarna. Eftersom vi bott här i nästan 12 år så har vi hittat många smultronställen när vi trampat stigar i skogarna. Undrar hur många hundra gånger vi trampat på denna stig. Hundarna kan den in och utan. Vi känner igen varje rot och gren. När vi flyttade härifrån så hände något med skogen. Ingen trampar längre på alla dessa stigar så vissa av dem börjar nu växa igen. I Torsång finns det två kyrkbåtar. Kyrkbåtar är något som bara finns i Dalarna. Det kanske också är något som på sikt försvinner om inte eldsjälar fortsätter att födas. D

En resa genom ett sjukt Europa

  Igår strax efter kl 12 lämnade vi Torrox för att ta oss de cirka 370 milen till Sundborn. Lite extra spännande i dessa coronatider. Vi får se hur det går med alla länders olika restriktioner, utegångsförbud och lockdowns. P4 Dalarna har valt att följa vår resa. Därför ringer de oss varannan dag strax före kl 10 och kollar läget. I dag satt vi och tittade ut över havet medan vi pratade. Att då höra om hur vädret är i Dalarna just nu gör att vi undrar varför vi nu valt att åka dit. Ska vi vända?  Som sagt, i går startade vi och körde ca 45 mil. Vi passerade gränserna till 3 provinser utan att bli stoppade. I Granadaprovinsen såg vi ett par vägspärrar/poliskontroller vid några avfarter runt Almuñécar. Det är allt hitintills. Även om det inte är tillåtet så är det faktiskt möjligt att korsa landet i bil verkar det som. Vi som är skrivna i Sverige har rätt att köra igenom, sk transfer, för att ta oss ’hem’.  Vårt första nattstopp blev strax söder om Alicante. Här fricampade vi tillsammans

Torrox, vår by i Spanien

Den vitkalkade byn ligger i Andalusien i provincen Malaga. Regionen är känd som Axarquia. Torrox Pueblo hör samman med Torrox Park, Torrox Costa, El Morche samt El Penoncillo. Byn ligger längs Route of Sun and Valley. Längs denna hittar man vinodlingar och flera andra mindre vitkalkade byar. Byn ligger ca 3 kilometer från stränderna på en liten kulle med en fantastisk utsikt över havet och bergen . Byn är känd för sina vitkalkade hus och sina slingrande smala gränder. De flesta fria från trafik. Byn har flera små torg och det största är en populär samlingsplats både för lokalbefolkningen och turister. Här finns några restauranger och pubar. I närheten av stora torget ligger den stora kyrkan som har sitt ursprung från 1600-talet. Stränderna , ca 3 kilometer bort är långa och har finkornig sand. Längs strandpromenaden i Torrox Costa hittar du massor av restauranger och serveringar. I ravinen finns en promenad väg som tar dig ner till stranden på ca 30 minuter. Vill