Fortsätt till huvudinnehåll

Thailand eller Lofoten...


Den här dagen blir inte helt lätt att återge. Ibland finns helt enkelt inte ord eller bilder som räcker till.
Vi har bestämt oss för två nätter på den här campingen som heter Lofotens Bobilcamping och ligger i Lyngvaer. Vi behöver två nätter= tre dagar för att tvätta men viktigast kanske ändå är att kunna paddla. Nu börjar vi med tvätten. På den här campingen har man inte uppfunnit bokning av tvättstuga. Här får man ta en tvättmaskin om det finns någon ledig. Det verkar som att alla som är här vill tvätta. Det här blir inte lätt. Det slutar med att jag stannar uppe till klockan två på natten. Då först har alla gett upp tvättandet. Jag slänger igång två maskiner och ställer väckarklockan på kl.5. Det innebär tre timmars sömn. Klockan 5 kliver jag upp och går och hämtar min tvätt och hänger upp en del. Sen sussar jag kudde fram till kl 9. När vi vaknar är det varmt. Det här blir en fin dag. Jag gnuggar ur sömnen ur ögonen medan hundarna blir rastade av han som nyss delade säng med mig. Efter en god utomhusfrukost packar vi ihop lite matsäck och lägger i kajaken.
Havet ligger nästan blankt och det har slutat att blåsa. I går stod flaggorna rakt ut, det gör de inte idag. Den lilla vind som är idag är bara skön och dessutom har den vänt. Vi paddlar ut från bryggan på campingen där några står med stora ögon förvånade över att hundarna så snällt följer med oss i kajaken. Vi paddlar ut mot öarna som ligger utanför campingen en bit bort. När vi passerat några öar hittar vi en strand som ser ut att passa oss. Sanden är vit och stranden omges av klippor. 


Vi drar upp kajaken en bra bit på stranden eftersom det är ebb när vi kommer. Vi går på upptäcksfärd på ön. Det är så skönt att kunna ha hundarna lösa. Minos springer mest omkring med sin freesbee när han inte letar musslor. Loke står i vattnet blickstilla med sin boll i munnen. 
Jag tror jag har sagt det 100 gånger eller mer men det är så galet vackert och vattnet är så klart. Loke står där i vattnet och vi busar med honom på Lokevis. Man skvätter vatten som han fångar. Det är nog bland det roligaste han vet. Vi dukar upp på klipporna. Vi har tagit med fika och till lunch blir det pannkakor.

Landskapet på vår Robinson ö är varierande. Här finns klippor, någon liten sjö, en liten myrmark med hjortron.... trots att den bara är några hundra meter lång.
Den lilla skärgård som ligger här består av ett 15 tal små öar. Vattnet runt dem är klart men tidvis ganska strömt. Djupet kanske inte är mer än ett tiotal meter på det djupaste och bara någon decimeter på det grundaste. En idyll att paddla i. Det är nästan som att paddla i ett akvarium.



Som sig bör så ska man ha souvernirer med från sina resmål. Här har vi våra. Ett gäng döingar från havet hamnar nu på hyllan i husbilen som minne från den här dagen.

Som du ser så är det ganska avklätt idag. Inte hade vi kunnat drömma om att det skulle vara så här bra väder. Termometern går mot 25 strecket och solen värmer rejält. Det blir ett dopp i dag också. Till och med Lars-Erik är i vattnet även om han bara blev blöt på benen. Efter lunch och fika packar vi ihop.
Vi ger oss av och tänker paddla runt alla öarna. Vattnet har nu börjat komma tillbaka så på vägen ut får vi ta i mot strömmen men när vi rundar så får vi medström. Där går det undan utan att vi behöver paddla. Det kan ha gått i 4-5 knop på vissa ställen utan att vi paddlade. Flera stränder ligger längs öarna men några av dem är nu obefintliga då vattnet kommit tillbaka. Undrar varför det är så få som paddlar här? Det är bara två par till som vi sett på hela dagen. Kan det vara för att campingen inte har någon uthyrning av kajaker. Man måste ha sin egen och det har ju inte alla. 
Trots allt så är det här så fridfullt som det kan bli. Inga motorbåtar, inga vattenskotrar eller annat som stör. När vi var i Thailand för några år sedan så hyrde vi kajak en dag och paddlade runt. Det var helt fantastiskt, men det här slår det med hästlängder. Den här dagen hamnar lätt på vår topp 100 lista över bra dagar. Här nedan följer en liten film från paddelturen.








Det här är ganska kul. Vi fick grannar igår. Det visar sig att de ursprungligen kommer från Slätta i Falun. Dessutom är Jesper en passionerad cyklist så nu drar grabbarna ut på en runda.
Det här är en som inte tänker ta en vända. Att vara på sjön en hel dag tar på krafterna. Loke sover så gott i kvällssolen och den lätta vinden. Jag passar på att laga lite kvällsmat medan mina grabbar har annat för sig.
Kvällen avslutas (nästan) med en krämig hemgjord svamprisotto gjord på våra sista kantareller från Torsång som vi plockade förra året. Till det blir det serranoskinka och ett vitt ekologiskt vin.
Även den här dagen kommer sent att glömmas. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Torsång i mitt hjärta

Vi kommer att vara i Dalarna fram till midsommar och ska under den tiden försöka hälsa på så många som möjligt. Trots att vi har allt tid i världen så känner vi ändå att den inte räcker till. Dagarna och veckorna går så fort och det dyker ju hela tiden upp nya saker vi vill göra. Vi har varit till Torsång och hälsat på flera av våra vänner både på Sunnanö och inne i själva Torsång. Vi har gått längs våra gamla favoritstigar i skogarna och över ängarna. Eftersom vi bott här i nästan 12 år så har vi hittat många smultronställen när vi trampat stigar i skogarna. Undrar hur många hundra gånger vi trampat på denna stig. Hundarna kan den in och utan. Vi känner igen varje rot och gren. När vi flyttade härifrån så hände något med skogen. Ingen trampar längre på alla dessa stigar så vissa av dem börjar nu växa igen. I Torsång finns det två kyrkbåtar. Kyrkbåtar är något som bara finns i Dalarna. Det kanske också är något som på sikt försvinner om inte eldsjälar fortsätter att födas. D

En resa genom ett sjukt Europa

  Igår strax efter kl 12 lämnade vi Torrox för att ta oss de cirka 370 milen till Sundborn. Lite extra spännande i dessa coronatider. Vi får se hur det går med alla länders olika restriktioner, utegångsförbud och lockdowns. P4 Dalarna har valt att följa vår resa. Därför ringer de oss varannan dag strax före kl 10 och kollar läget. I dag satt vi och tittade ut över havet medan vi pratade. Att då höra om hur vädret är i Dalarna just nu gör att vi undrar varför vi nu valt att åka dit. Ska vi vända?  Som sagt, i går startade vi och körde ca 45 mil. Vi passerade gränserna till 3 provinser utan att bli stoppade. I Granadaprovinsen såg vi ett par vägspärrar/poliskontroller vid några avfarter runt Almuñécar. Det är allt hitintills. Även om det inte är tillåtet så är det faktiskt möjligt att korsa landet i bil verkar det som. Vi som är skrivna i Sverige har rätt att köra igenom, sk transfer, för att ta oss ’hem’.  Vårt första nattstopp blev strax söder om Alicante. Här fricampade vi tillsammans

Torrox, vår by i Spanien

Den vitkalkade byn ligger i Andalusien i provincen Malaga. Regionen är känd som Axarquia. Torrox Pueblo hör samman med Torrox Park, Torrox Costa, El Morche samt El Penoncillo. Byn ligger längs Route of Sun and Valley. Längs denna hittar man vinodlingar och flera andra mindre vitkalkade byar. Byn ligger ca 3 kilometer från stränderna på en liten kulle med en fantastisk utsikt över havet och bergen . Byn är känd för sina vitkalkade hus och sina slingrande smala gränder. De flesta fria från trafik. Byn har flera små torg och det största är en populär samlingsplats både för lokalbefolkningen och turister. Här finns några restauranger och pubar. I närheten av stora torget ligger den stora kyrkan som har sitt ursprung från 1600-talet. Stränderna , ca 3 kilometer bort är långa och har finkornig sand. Längs strandpromenaden i Torrox Costa hittar du massor av restauranger och serveringar. I ravinen finns en promenad väg som tar dig ner till stranden på ca 30 minuter. Vill