Fortsätt till huvudinnehåll

Ut på tur, aldrig sur

Regnet fortsätter även på söndagen. Vi planerar att åka till våra vänner i Dalstorp söder om Ulricehamn. På vägen dit kommer vi att passera Ullared. Vi har aldrig varit där och heller egentligen aldrig lockats att åka dit. Efter Tv-serien om Gekås Ullared så har vi sagt att det skulle vara intressant att se om det stämmer överens med verkligheten. Idag är en perfekt dag att göra slag i saken. Det är ett av Sveriges mest besökta ställen så vi antar att det inte finns någon veckodag eller tid på dagen som det är lugnt. Vi kommer dit vid 12 tiden på söndagen efter löning. Jodå det är folk i dag också. På TV har man sett att folk står i kilometerlånga köer på morgonen bara för att komma in. De behöver inte vi idag. Det är bara att gå in. Väl inne så möts vi av ett inferno av människor med överfulla kundvagnar. Vad ska alla människor med allt till? Behöver man allt detta? Vi köper hundmat och några småsaker som vi i alla fall skulle ha köpt någon annanstans. Efter två timmar är vi ute och då har minst halva tiden gått till att ta sig fram. Det här var inget för oss. Troligtvis så är det en gång och aldrig mer. Gillar man shopping och folk, ja då har man kommit rätt.
Ullared har egen ställplats som är gratis på dagen men kostar 100.- natten. Den ligger vid deras centrallager någon kilometer bort och det går bussar hela tiden till varuhuset. På ställplatsen finns tömning och dusch. Vi tömmer vårta tankar och parkerar sedan vid varuhuset. Vi lämnar Ullared och åker vidare till lugnet i Dalstorp. Här är det idylliskt med fågelkvitter. 

På måndagen blir det vandring längs Jälmåleden. Den är totalt 35 kilometer. Vi går ungefär 12 kilometer av den. En fantastisk led i detta landskap. Vi vandrar längs en å, genom trollskog och över hagar och hedar. Det är byggda spångar över bäckar och sanka marker, slogbodar och grillplatser där man kan övernatta. Leden är tydligt utmärkt och man kan gå kortare delar av den.Även tisdagen bjuder på strålande sol. Idag plockar vi fram cyklarna och packar ner fika. Vi beger oss ut på grusvägarna i trakten och hamnar så småningom vid gammal smedja. Ölsremma kvarn, en underbar gammal bruksmiljö där man vid ett par tillfällen om året får uppleva den när den lever. Man maler och smider på gammalt vis. Just idag står allt still.
Vi dukar upp vårat fika i gräset och njuter av fågelsång och porlande bäckar i solskenet.





Onsdag första maj. Nu har temperaturen sjunkit en hel del. Vi får ta på oss en extra tröja idag när vi ska bege oss ut och paddla längs leden vi gick i måndags. Vi har förvisso en egen kajak med oss i husbilen. Den är uppblåsbar. Eftersom det är ganska lågt vatten där vi ska paddla och första gången Minos är med så hyr vi istället en kanot, en canadensare. Den får vi utkörd och senare även hämtad. Vi betalar 380.- för en hel dag. Paddlingen går på Jälmåleden. En jätte fin paddlingstur i ganska lugnt vatten som så småningom mynnar ut i en sjö. Vi glider sakta och tyst fram och njuter av att vi har det så bra (även om vi faktiskt fryser lite idag). Vi stannar och gör upp en eld vid en av de rastkojor som finns längs vägen. Nu får vi chansen att värma oss. Vi gräddar pannkakor som avnjuts med en fruktsallad. Att paddla med två hundar går jätte bra. Skönt, för det kommer vi att göra fler gånger. Vi skäms inte för att säga det, men vi har det fantastiskt bra!
När man varit ute hela dagarna som vi har så känns det i kropp och själ på kvällarna. Vi äter en god middag tillsammans och spelar lite spel. En gammal klassiker kommer fram och nu får Frasse visa sina talanger. Det här har han gjort förr.




Kommentarer

  1. Låter som en fantastisk dag i naturen. Paddla gjorde jag mkt som ung, kanske ska prova igen. Ullared tycker vi är bra nån gång ibland, som nu när vi kommer hem från 8 mån i Europa och behöver en del nya kläder och fylla på med kemitekniskt för både oss o hem

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag förstår att Ullared är perfekt många gånger då man kan hitta allt på ett ställe till hyfsade priser. Efter att vi har jobbat i handeln på ett och annat sätt i många år så lockar inte detta oss på samma sätt, men det var helt klart sevärt.

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

En resa genom ett sjukt Europa

  Igår strax efter kl 12 lämnade vi Torrox för att ta oss de cirka 370 milen till Sundborn. Lite extra spännande i dessa coronatider. Vi får se hur det går med alla länders olika restriktioner, utegångsförbud och lockdowns. P4 Dalarna har valt att följa vår resa. Därför ringer de oss varannan dag strax före kl 10 och kollar läget. I dag satt vi och tittade ut över havet medan vi pratade. Att då höra om hur vädret är i Dalarna just nu gör att vi undrar varför vi nu valt att åka dit. Ska vi vända?  Som sagt, i går startade vi och körde ca 45 mil. Vi passerade gränserna till 3 provinser utan att bli stoppade. I Granadaprovinsen såg vi ett par vägspärrar/poliskontroller vid några avfarter runt Almuñécar. Det är allt hitintills. Även om det inte är tillåtet så är det faktiskt möjligt att korsa landet i bil verkar det som. Vi som är skrivna i Sverige har rätt att köra igenom, sk transfer, för att ta oss ’hem’.  Vårt första nattstopp blev strax söder om Alicante. Här fricampade vi tillsammans

Torsång i mitt hjärta

Vi kommer att vara i Dalarna fram till midsommar och ska under den tiden försöka hälsa på så många som möjligt. Trots att vi har allt tid i världen så känner vi ändå att den inte räcker till. Dagarna och veckorna går så fort och det dyker ju hela tiden upp nya saker vi vill göra. Vi har varit till Torsång och hälsat på flera av våra vänner både på Sunnanö och inne i själva Torsång. Vi har gått längs våra gamla favoritstigar i skogarna och över ängarna. Eftersom vi bott här i nästan 12 år så har vi hittat många smultronställen när vi trampat stigar i skogarna. Undrar hur många hundra gånger vi trampat på denna stig. Hundarna kan den in och utan. Vi känner igen varje rot och gren. När vi flyttade härifrån så hände något med skogen. Ingen trampar längre på alla dessa stigar så vissa av dem börjar nu växa igen. I Torsång finns det två kyrkbåtar. Kyrkbåtar är något som bara finns i Dalarna. Det kanske också är något som på sikt försvinner om inte eldsjälar fortsätter att födas. D

Torrox, vår by i Spanien

Den vitkalkade byn ligger i Andalusien i provincen Malaga. Regionen är känd som Axarquia. Torrox Pueblo hör samman med Torrox Park, Torrox Costa, El Morche samt El Penoncillo. Byn ligger längs Route of Sun and Valley. Längs denna hittar man vinodlingar och flera andra mindre vitkalkade byar. Byn ligger ca 3 kilometer från stränderna på en liten kulle med en fantastisk utsikt över havet och bergen . Byn är känd för sina vitkalkade hus och sina slingrande smala gränder. De flesta fria från trafik. Byn har flera små torg och det största är en populär samlingsplats både för lokalbefolkningen och turister. Här finns några restauranger och pubar. I närheten av stora torget ligger den stora kyrkan som har sitt ursprung från 1600-talet. Stränderna , ca 3 kilometer bort är långa och har finkornig sand. Längs strandpromenaden i Torrox Costa hittar du massor av restauranger och serveringar. I ravinen finns en promenad väg som tar dig ner till stranden på ca 30 minuter. Vill