Fortsätt till huvudinnehåll

Planer för sommarens resa

Nu har vi stått still ett tag, vilket faktiskt är skönt, men någonstans inne i huvudet snurrar tankarna om nästa resa, Det är faktiskt så att vi ändå är sugna på att åka. Häromdagen satt vi t.o.m. och kollade på flygresor ner till värmen i Spanien. Vi tycker att det har varit lite för kallt här. Vi hade nog räknat med lite varmare. Kanske är det så att man allt för väl minns förra årets sommar. Visst var det varmare i maj då än nu?
Det är utfärdat eldningsförbud i stora delar av Dalarna. Det är riktigt torrt  i skog och mark och det är också något vi minns, skogsbränderna. Det vill vi inte uppleva igen.
Vi har en plan efter midsommar. Det är att åka norrut. Höga kusten är första målet. Det är ganska outforskat för oss tillsammans. Vidare ska vi till Umeå där äldsta dottern bor, innan vi åker vidare mot Norge. Vi planerar att besöka området kring Kebenekaijse och Stora Sjöfallet för att sedan åka mot Lofoten. Från Lofoten åker vi sedan längs kusten söderut. Vi tänkte ta två till tre månader på oss för att hinna med hela Norge. Innan vi passerar gränsen till Norge måste vi uppsöka en veterinär eftersom Norge har egna regler för införsel av hundar. Jag tror att det enda vi behöver göra är att avmaska samt att dokumentera i hundarnas pass.
Fram till midsommar kommer vi försöka träffa så många vänner och bekanta vi kan i våra hemtrakter.  Efter att ha bott och arbetat i Falun/Borlänge i alla år så har vi ändå en hel del rötter kvar. Vi kommer även att göra utflykter till platser som ligger oss varmt hjärtat. Just nu står hemmet parkerat hos min syster i Sundborn där vi även är folkbokförda. Sundborn är fantastiskt vackert så här års och blir bara vackrare för varje dag vartefter alla blommor slår ut. Sundborn var konstnären Carl Larssons hemort och vi förstår varför. Här finner ni hans hem som idag är ett välbesökt museum.

Torsång, en by mellan Falun och Borlänge vid Dalälvens strand är ett annat ställe som vi älskar. Här har vi under 10 års tid bott. Vi har under dessa år trampat många stigar i skogarna runt om och paddlat i vatten, åkt skridskor på sjön Runn. Ett underbart ställe om man vill nyttja naturen.

Kommentarer

  1. Läckert foto över Torsång/Runn!
    Det blir en fin tur norröver, så småningom, Sverige är vackert och Norge kanske ännu vackrare och där finns ju så oerhört mycket fint att titta på!

    Ha det / Monica HC

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Torsång i mitt hjärta

Vi kommer att vara i Dalarna fram till midsommar och ska under den tiden försöka hälsa på så många som möjligt. Trots att vi har allt tid i världen så känner vi ändå att den inte räcker till. Dagarna och veckorna går så fort och det dyker ju hela tiden upp nya saker vi vill göra. Vi har varit till Torsång och hälsat på flera av våra vänner både på Sunnanö och inne i själva Torsång. Vi har gått längs våra gamla favoritstigar i skogarna och över ängarna. Eftersom vi bott här i nästan 12 år så har vi hittat många smultronställen när vi trampat stigar i skogarna. Undrar hur många hundra gånger vi trampat på denna stig. Hundarna kan den in och utan. Vi känner igen varje rot och gren. När vi flyttade härifrån så hände något med skogen. Ingen trampar längre på alla dessa stigar så vissa av dem börjar nu växa igen. I Torsång finns det två kyrkbåtar. Kyrkbåtar är något som bara finns i Dalarna. Det kanske också är något som på sikt försvinner om inte eldsjälar fortsätter att födas. D

En resa genom ett sjukt Europa

  Igår strax efter kl 12 lämnade vi Torrox för att ta oss de cirka 370 milen till Sundborn. Lite extra spännande i dessa coronatider. Vi får se hur det går med alla länders olika restriktioner, utegångsförbud och lockdowns. P4 Dalarna har valt att följa vår resa. Därför ringer de oss varannan dag strax före kl 10 och kollar läget. I dag satt vi och tittade ut över havet medan vi pratade. Att då höra om hur vädret är i Dalarna just nu gör att vi undrar varför vi nu valt att åka dit. Ska vi vända?  Som sagt, i går startade vi och körde ca 45 mil. Vi passerade gränserna till 3 provinser utan att bli stoppade. I Granadaprovinsen såg vi ett par vägspärrar/poliskontroller vid några avfarter runt Almuñécar. Det är allt hitintills. Även om det inte är tillåtet så är det faktiskt möjligt att korsa landet i bil verkar det som. Vi som är skrivna i Sverige har rätt att köra igenom, sk transfer, för att ta oss ’hem’.  Vårt första nattstopp blev strax söder om Alicante. Här fricampade vi tillsammans

Torrox, vår by i Spanien

Den vitkalkade byn ligger i Andalusien i provincen Malaga. Regionen är känd som Axarquia. Torrox Pueblo hör samman med Torrox Park, Torrox Costa, El Morche samt El Penoncillo. Byn ligger längs Route of Sun and Valley. Längs denna hittar man vinodlingar och flera andra mindre vitkalkade byar. Byn ligger ca 3 kilometer från stränderna på en liten kulle med en fantastisk utsikt över havet och bergen . Byn är känd för sina vitkalkade hus och sina slingrande smala gränder. De flesta fria från trafik. Byn har flera små torg och det största är en populär samlingsplats både för lokalbefolkningen och turister. Här finns några restauranger och pubar. I närheten av stora torget ligger den stora kyrkan som har sitt ursprung från 1600-talet. Stränderna , ca 3 kilometer bort är långa och har finkornig sand. Längs strandpromenaden i Torrox Costa hittar du massor av restauranger och serveringar. I ravinen finns en promenad väg som tar dig ner till stranden på ca 30 minuter. Vill