Fortsätt till huvudinnehåll

Hjälp, Frasse är försvunnen!!!

Fredag morgon, långfredag. Det är nu precis 6 månader sedan vi slutade jobba. Tiden går fort när man har roligt och det har vi varje dag. Vi rullar ut från campingen klockan 12. Vi har siktet inställt på en camping ute på landet ca två timmar bort. Vi ska först passera Hollands största damm. Vägen går 3 mil på dammens vall. Vägen är spikrak. Dammen invigdes 1933 och har två passager för båtar och dammluckor. 

Vallen är 90 meter bred och har en motorväg. Det finns en stor rastplats efter 19 kilometer. Imponerande bygge men man undrar ju vad den har för påverkan på miljön. 

Ungefär hit ska vi nu. Vi har tänkt stanna två nätter. Området är för oss helt okänt så det ska bli spännande att se vad vi kan hitta här. Vi har som ambition att försöka stå på gratisplatser eller fricampa så mycket som möjligt men i Holland är det svårt att hitta sådana platser. Ställplatser är sällsynta och oftast fulla eller kostar som en camping. Vi har något som heter ACSI kort. Med det kan man hitta campingar för priser från 14 euro/ natt. Just den vi nu är på väg till kostar 18 euro. Då ingår el och dusch, en hund och två personer. Det känns rimligt mot vad en camping här annars kostar. Uppemot 40 euro= ca 400 sek + el,+ hund 4 euro+ dusch m.m.

Camping Bergumermeer ligger mitt ute på landet utanför en by som heter Sumar. Här finns det massor av villavagnar som används som sommarstugor. Det är inga dåliga husvagnar det här och tomterna är stora. Den ovan är bara ett exempel och inte alls en av de bästa. Kanske det är det som vi ska satsa på i framtiden?

Flera av dessa har strandtomt med egen båtplats. Man har grävt ur kanaler in i campingen. Lite lyxigt. Det påminner om ett koloniområde

När vi kommit på plats så är det dags för lite påskmiddag ute i solskenet. Termometern har jobbat sig upp till 22 grader.

Här står vi med egen gräsmatta, eget vatten och avlopp. Platsen för husbilar är som en klocka med 11 tomter formade som tårtbitar. Det är vi och en bil till så det finns gott om plats för oss. Hundarna njuter av gräs och att kunna vara ute. Resten av dagen tar vi det mest lugnt förutom en långpromenad med hundarna. Vi kollar runt lite på internet och Google Maps om det finns något sevärt i omgivningarna. Det kan vara bra att ha något mål inför morgondagen. Vi hittar en naturpark ett par mil bort. Naturpark är motsvarigheten till Sveriges naturreservat. Just den här som vi nu ska besöka är full av små och stora kanaler och ett stort område finns med häckande storkar. Den heter Nationalpaark de Alde Feanen. Vi lämnar campingen på cykel och ger oss iväg. Vi kommer bara några kilometer innan vi hittar en väderkvarn som är öppen för besök och dessutom i drift. Frasse går in och ska ta en snabbkoll. Efter 30 minuter undrar jag var han tagit vägen så jag går in och letar honom. Hur kan en människa försvinna i en väderkvarn?? De som jobbar i kvarnen sitter ute och fikar. Jag väntar ytterligare en stund och då dyker han upp. Mannen med talets gåva har fixat en egen privat guidning och fått komma in i det allra heligaste i kvarnen. Blir jag förvånad!!!! tack och lov att han var välbehållen och inte hade blivit malen. Hundarna har tröttnat ur på att vänta så nu cyklar vi vidare. Vi stannar efter vägen på en Sparbutik för att köpa fikabröd. Det visar sig att de inte tar Visakort. Va!!!! Trodde alla tog det nu för tiden. Vi cyklar vidare till naturparken och där finns en Coop. Inhandlar lite påskfika och sen slår vi oss ner och kokar kaffe. Vi har hamnat i något som skulle kunna vara Hollands svar på Torsång eller Söderköping eller... Här finns fik och restauranger vid kanalen som just idag är full av soltörstande båtfolk. Det är allt från vikingaskepp, pråmar och småbåtar. Här finns alla typer av båtar. Vi njuter av solen och vattenlivet en stund innan vi cyklar igenom naturparken och hemåt.
Vilken härlig dag det blev. 


Imorgon åker vi vidare mot Tyskland.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

En resa genom ett sjukt Europa

  Igår strax efter kl 12 lämnade vi Torrox för att ta oss de cirka 370 milen till Sundborn. Lite extra spännande i dessa coronatider. Vi får se hur det går med alla länders olika restriktioner, utegångsförbud och lockdowns. P4 Dalarna har valt att följa vår resa. Därför ringer de oss varannan dag strax före kl 10 och kollar läget. I dag satt vi och tittade ut över havet medan vi pratade. Att då höra om hur vädret är i Dalarna just nu gör att vi undrar varför vi nu valt att åka dit. Ska vi vända?  Som sagt, i går startade vi och körde ca 45 mil. Vi passerade gränserna till 3 provinser utan att bli stoppade. I Granadaprovinsen såg vi ett par vägspärrar/poliskontroller vid några avfarter runt Almuñécar. Det är allt hitintills. Även om det inte är tillåtet så är det faktiskt möjligt att korsa landet i bil verkar det som. Vi som är skrivna i Sverige har rätt att köra igenom, sk transfer, för att ta oss ’hem’.  Vårt första nattstopp blev strax söder om Alicante. Här fricampade vi tillsammans

Torsång i mitt hjärta

Vi kommer att vara i Dalarna fram till midsommar och ska under den tiden försöka hälsa på så många som möjligt. Trots att vi har allt tid i världen så känner vi ändå att den inte räcker till. Dagarna och veckorna går så fort och det dyker ju hela tiden upp nya saker vi vill göra. Vi har varit till Torsång och hälsat på flera av våra vänner både på Sunnanö och inne i själva Torsång. Vi har gått längs våra gamla favoritstigar i skogarna och över ängarna. Eftersom vi bott här i nästan 12 år så har vi hittat många smultronställen när vi trampat stigar i skogarna. Undrar hur många hundra gånger vi trampat på denna stig. Hundarna kan den in och utan. Vi känner igen varje rot och gren. När vi flyttade härifrån så hände något med skogen. Ingen trampar längre på alla dessa stigar så vissa av dem börjar nu växa igen. I Torsång finns det två kyrkbåtar. Kyrkbåtar är något som bara finns i Dalarna. Det kanske också är något som på sikt försvinner om inte eldsjälar fortsätter att födas. D

Torrox, vår by i Spanien

Den vitkalkade byn ligger i Andalusien i provincen Malaga. Regionen är känd som Axarquia. Torrox Pueblo hör samman med Torrox Park, Torrox Costa, El Morche samt El Penoncillo. Byn ligger längs Route of Sun and Valley. Längs denna hittar man vinodlingar och flera andra mindre vitkalkade byar. Byn ligger ca 3 kilometer från stränderna på en liten kulle med en fantastisk utsikt över havet och bergen . Byn är känd för sina vitkalkade hus och sina slingrande smala gränder. De flesta fria från trafik. Byn har flera små torg och det största är en populär samlingsplats både för lokalbefolkningen och turister. Här finns några restauranger och pubar. I närheten av stora torget ligger den stora kyrkan som har sitt ursprung från 1600-talet. Stränderna , ca 3 kilometer bort är långa och har finkornig sand. Längs strandpromenaden i Torrox Costa hittar du massor av restauranger och serveringar. I ravinen finns en promenad väg som tar dig ner till stranden på ca 30 minuter. Vill