Fortsätt till huvudinnehåll

Surströmmingsfest

Jag tänkte att idag ska jag ta en bild i timmen och lägga upp i bloggen. Tanken var god men att sen komma ihåg att göra det är en annan sak....dessutom har jag inte haft en klocka på mig sedan vi lämnade Sverige, för utom den i mobilen så klart, så att hålla reda på tiden....nej det blev en för stor grej. Det får bli en annan dag.
Som vanligt så började dagen med en frukost på taket och sen ett slapp i solen fram till lunchtid.
Vid ett-tiden beger vi oss mot våra svenska vänner uppe i bergen. Solen är som en blåslampa på himlen. Att gå i dessa backar i solen den tiden på dagen då det är som varmast, det är svettigt kan jag lova. Vi hittar en cikada som solar. Längs vägen blommar det för fullt och mandelträden som blommat färdigt börjar nu bära frukt.
 När vi kommer upp så blir det ett svalkande dopp i poolen medan vi väntar på att alla ska komma.
Festen idag är lite av en hej-då-så-länge. Flera av svenskarna åker hem de närmsta två veckorna och kommer sen inte tillbaka förrän i höst. Flyttfåglar....Därför hålls denna fest som även är en surströmmingsfest.
Alltså är det att kallas mat? Inte ens hundarna vill ha. Undrar just vad grannarna runt om tänker? Nu ligger ju inte husen så tätt här uppe i bergen som tur är. Det skålas och sjungs. Stämningen är på topp.Vi sitter utomhus så lukten lindras något. Sedvanlig mandelpotatis och tunnbröd serveras till och för oss som inte tar denna ruttna fisk i vår mun så får vi hålla tillgodo med detta. När alla har ätit det de klarar av så beger vi oss ut i friska luften och njuter av utsikten och en fantastisk solnedgång. I kväll ser man Afrika.
Senare på kvällen blir det dans och ytterligare senare tänds grillen. Nu blir det riktig mat. Magen är hungrig nu. Än en gång kommer sånghäftena fram.
Efter maten dukas det fram kaffe och tårta. Efter all mat så är vi väldigt mätta och nöjda. Klockan närmar sig midnatt och det börjar bli dags att vända hemåt. Alla andra har åkt bil upp hit och får därför nu vänta på taxi. Vi tar en promenad och får även med oss två till ner till byn. Natten är ljum och stjärnklar. Vägen vi går är totalt kolmörk så nu kommer våra pannlampor till användning. Det tar dryga halvtimman hem och de som tog taxi har ännu inte lämnat berget när vi kliver in genom dörren. Termometern visar 17 grader.
Ett stort tack till värdparet och till alla underbara vänner som gjorde denna kväll helt magisk.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Torsång i mitt hjärta

Vi kommer att vara i Dalarna fram till midsommar och ska under den tiden försöka hälsa på så många som möjligt. Trots att vi har allt tid i världen så känner vi ändå att den inte räcker till. Dagarna och veckorna går så fort och det dyker ju hela tiden upp nya saker vi vill göra. Vi har varit till Torsång och hälsat på flera av våra vänner både på Sunnanö och inne i själva Torsång. Vi har gått längs våra gamla favoritstigar i skogarna och över ängarna. Eftersom vi bott här i nästan 12 år så har vi hittat många smultronställen när vi trampat stigar i skogarna. Undrar hur många hundra gånger vi trampat på denna stig. Hundarna kan den in och utan. Vi känner igen varje rot och gren. När vi flyttade härifrån så hände något med skogen. Ingen trampar längre på alla dessa stigar så vissa av dem börjar nu växa igen. I Torsång finns det två kyrkbåtar. Kyrkbåtar är något som bara finns i Dalarna. Det kanske också är något som på sikt försvinner om inte eldsjälar fortsätter att födas. D

En resa genom ett sjukt Europa

  Igår strax efter kl 12 lämnade vi Torrox för att ta oss de cirka 370 milen till Sundborn. Lite extra spännande i dessa coronatider. Vi får se hur det går med alla länders olika restriktioner, utegångsförbud och lockdowns. P4 Dalarna har valt att följa vår resa. Därför ringer de oss varannan dag strax före kl 10 och kollar läget. I dag satt vi och tittade ut över havet medan vi pratade. Att då höra om hur vädret är i Dalarna just nu gör att vi undrar varför vi nu valt att åka dit. Ska vi vända?  Som sagt, i går startade vi och körde ca 45 mil. Vi passerade gränserna till 3 provinser utan att bli stoppade. I Granadaprovinsen såg vi ett par vägspärrar/poliskontroller vid några avfarter runt Almuñécar. Det är allt hitintills. Även om det inte är tillåtet så är det faktiskt möjligt att korsa landet i bil verkar det som. Vi som är skrivna i Sverige har rätt att köra igenom, sk transfer, för att ta oss ’hem’.  Vårt första nattstopp blev strax söder om Alicante. Här fricampade vi tillsammans

Torrox, vår by i Spanien

Den vitkalkade byn ligger i Andalusien i provincen Malaga. Regionen är känd som Axarquia. Torrox Pueblo hör samman med Torrox Park, Torrox Costa, El Morche samt El Penoncillo. Byn ligger längs Route of Sun and Valley. Längs denna hittar man vinodlingar och flera andra mindre vitkalkade byar. Byn ligger ca 3 kilometer från stränderna på en liten kulle med en fantastisk utsikt över havet och bergen . Byn är känd för sina vitkalkade hus och sina slingrande smala gränder. De flesta fria från trafik. Byn har flera små torg och det största är en populär samlingsplats både för lokalbefolkningen och turister. Här finns några restauranger och pubar. I närheten av stora torget ligger den stora kyrkan som har sitt ursprung från 1600-talet. Stränderna , ca 3 kilometer bort är långa och har finkornig sand. Längs strandpromenaden i Torrox Costa hittar du massor av restauranger och serveringar. I ravinen finns en promenad väg som tar dig ner till stranden på ca 30 minuter. Vill