Fortsätt till huvudinnehåll

Nyårsfirande

Lördag efter jul samlas vi tillsammans med ett gäng vänner på San Roques nya restaurang. Vi tycker inte att restaurangerna i byn är speciellt roliga eller bra, därför äter vi helst hemma men den här har nyss bytt ägare och flera som varit här har sagt att det är riktigt bra. Det är ett par från Madrid som nu ska försöka göra oss nöjda. Det är bokat bord för 9 personer. Tro det eller ej men vi sitter ute och äter en av de sista dagarna på året. Med gasolvärmare så blir det riktigt varmt och mysigt. Köket rekommenderar den grillade entrécoten 15 euro eller deras hamburgare med chèvre 12 euro. Det är väl tilltaget med mat på tallrikarna vilket uppskattas av oss som är hungriga. Det blir godkänt för köket ikväll.
Strax efter midnatt går vi hemåt. Vi har även planerat lite för nyår då vi kommer att vara ungefär samma gäng. På vägen hem så släpper vi lös Minos i byn. Nu får han springa på tomma gränder.
Söndagen bjuder på samma väder som det varit de senaste dagarna, klarblå himmel och kring 20 grader men det blåser lite mer. Frasse har gjort upp med Anna och Anton att vi ska åka med dem på loppis i Nerja! Frasse på loppis.... hur tänkte han där. Det har ju aldrig någonsin kommit det ordet ur hans mun ens. Vid frukosten idag så klarnar det upp för honom och han tar sitt förnuft till fånga och stannar hemma med hundarna. Jag väljer att cykla dit istället för att åka bil med dem. Då kan jag äga min egen tid. Loppisen är enormt stor och här finns massor av fina saker men inget jag behöver idag. Väl hemma igen så påbörjas förberedelserna för morgondagen.
De sista ca 10 åren har vi firat nyår tillsammans med goda vänner i Torsång. I år blir det nya vänner att fira med och i Spanien i stället. Vi kommer att vara hemma hos oss. Vi blir 5 stycken till middagen och senare på kvällen kommer flera andra för att skåla in det nya året. Vi dukar upp för middag ute på vår ena terrass och skumpa på takterrassen. Efter varmrätten tar Frasse hundarna och går ut. Vi andra ska förbereda desserten.... hur nu det ska gå till. Det visar sig att Frasse har låst ut oss på terrassen. Vi skrattar så tårarna sprutar och efter en stund dyker han upp igen och kan släppa in oss i värmen.
I Spanien har man lite annorlunda seder mot vad vi är vana med. På nyårsnatten ska man bära nya röda underkläder samt äta en druva för varje gång klockan slår, alltså 12 stycken. Då kommer man att få ett bra år. Vi tar seden dit man kommer och hakar på det där med druvorna. GOTT NYTT ÅR 2019!
Vid tvåtiden börjar vi avveckla firandet hos oss och går istället ner till torget där firandet börjar. Ett gigantiskt partytält står där och nu är det fest på riktigt. Nja, vi går faktiskt hem o sover. Skulle vi ha varit där så hade vi gjort som spanjorerna, sovit en stund på kvällen. Ett par av våra vänner stannar och fortsätter natten lång. Festen på torget slutar när vi kliver upp på morgonen, klockan 8. Trots allt så har det varit en lugn natt och inte så mycket fyrverkerier.
Nyårsdagen gör vi mest ingenting men följer svensk sed att äta pizza, som vi bakar själva, samt en magiskt god äppelpaj. Vi kommer i säng ganska tidigt denna kväll.



Onsdagen bjuder på högsommarvärme. 21 grader, klarblå himmel och vindstilla, vem kan klaga på det. Vi känner oss väldigt nöja med att vi slipper tänka på att gå till jobbet idag. Anna-Lena kommer till oss vid 11 för att gå med på promenad till havet. Klart man ska det en dag som denna. Anna-Lena är en av de svenskar vi träffat här i byn. Annars bor hon i Korså där hon driver Herrgården. Värd ett besök om du har vägarna förbi. Vi har själva provat på fikat där. Gudomligt gott i en fantastisk miljö.
Vi bestämmer oss för att äta lunch på stranden. Efter att faktisk fått leta lite så hittar vi ett ställe som vi fastnar för. Här kan man ha fötterna i sanden när man äter. Jag beställer en Pil-Pil som är heta räkor med vitlök- såååå gott. Frasse beställer på spanska in sin mat. Det blir bläckfisk för honom. Maten kommer relativt snabbt och det är ganska mycket. När vi ätit upp så kommer de snabbt och dukar av samt ställer fram en till tallrik till Frasse. Han ska nog vara försiktig med sin spanska ett tag till. Han har beställt in två rätter! Om inte han nu blir mätt så blir man det aldrig. Jag tror nog att de som jobbar i restaurangen har ganska roligt just nu. Hemåt tar vi en annan väg där byn syns på avstånd. Vi har haft en underbar dag.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Torsång i mitt hjärta

Vi kommer att vara i Dalarna fram till midsommar och ska under den tiden försöka hälsa på så många som möjligt. Trots att vi har allt tid i världen så känner vi ändå att den inte räcker till. Dagarna och veckorna går så fort och det dyker ju hela tiden upp nya saker vi vill göra. Vi har varit till Torsång och hälsat på flera av våra vänner både på Sunnanö och inne i själva Torsång. Vi har gått längs våra gamla favoritstigar i skogarna och över ängarna. Eftersom vi bott här i nästan 12 år så har vi hittat många smultronställen när vi trampat stigar i skogarna. Undrar hur många hundra gånger vi trampat på denna stig. Hundarna kan den in och utan. Vi känner igen varje rot och gren. När vi flyttade härifrån så hände något med skogen. Ingen trampar längre på alla dessa stigar så vissa av dem börjar nu växa igen. I Torsång finns det två kyrkbåtar. Kyrkbåtar är något som bara finns i Dalarna. Det kanske också är något som på sikt försvinner om inte eldsjälar fortsätter att födas. D

En resa genom ett sjukt Europa

  Igår strax efter kl 12 lämnade vi Torrox för att ta oss de cirka 370 milen till Sundborn. Lite extra spännande i dessa coronatider. Vi får se hur det går med alla länders olika restriktioner, utegångsförbud och lockdowns. P4 Dalarna har valt att följa vår resa. Därför ringer de oss varannan dag strax före kl 10 och kollar läget. I dag satt vi och tittade ut över havet medan vi pratade. Att då höra om hur vädret är i Dalarna just nu gör att vi undrar varför vi nu valt att åka dit. Ska vi vända?  Som sagt, i går startade vi och körde ca 45 mil. Vi passerade gränserna till 3 provinser utan att bli stoppade. I Granadaprovinsen såg vi ett par vägspärrar/poliskontroller vid några avfarter runt Almuñécar. Det är allt hitintills. Även om det inte är tillåtet så är det faktiskt möjligt att korsa landet i bil verkar det som. Vi som är skrivna i Sverige har rätt att köra igenom, sk transfer, för att ta oss ’hem’.  Vårt första nattstopp blev strax söder om Alicante. Här fricampade vi tillsammans

Torrox, vår by i Spanien

Den vitkalkade byn ligger i Andalusien i provincen Malaga. Regionen är känd som Axarquia. Torrox Pueblo hör samman med Torrox Park, Torrox Costa, El Morche samt El Penoncillo. Byn ligger längs Route of Sun and Valley. Längs denna hittar man vinodlingar och flera andra mindre vitkalkade byar. Byn ligger ca 3 kilometer från stränderna på en liten kulle med en fantastisk utsikt över havet och bergen . Byn är känd för sina vitkalkade hus och sina slingrande smala gränder. De flesta fria från trafik. Byn har flera små torg och det största är en populär samlingsplats både för lokalbefolkningen och turister. Här finns några restauranger och pubar. I närheten av stora torget ligger den stora kyrkan som har sitt ursprung från 1600-talet. Stränderna , ca 3 kilometer bort är långa och har finkornig sand. Längs strandpromenaden i Torrox Costa hittar du massor av restauranger och serveringar. I ravinen finns en promenad väg som tar dig ner till stranden på ca 30 minuter. Vill