Fortsätt till huvudinnehåll

Frigiliana-den vita byn

Det finns de som tycker att vi aldrig vilar. Idag har vi nog spätt på det lite. Själva tycker vi att det på ett sätt är att vila när vi har tiden att göra det som vi faktiskt vill göra och som vi gillar.
Idag tog solen i lite mer än igår. Den orkade visa sig för oss och temperaturen stannade på 20 grader. Efter en sen frukost plockade vi fram cyklar och kärror, gjorde en matsäck för dagen och begav oss ut. Målet idag var att cykla en väg som jag sett som en utmaning. Dagens tur blir mycket uppför och ganska långt men vi har gott om tid.
Vi rullade nedför backen till kusten för att sedan fortsätta mot Nerja. Trafiken idag var ganska intensiv mot vad den brukar vara. Ändå tycker jag att bilisterna i Spanien faktiskt visar mer hänsyn till cyklister än vad de gör i Sverige. Överallt när vi kommer med våra cyklar och kärrorna med hundarna i så får folk stora ögon och pekar och skrattar på ett vänligt sätt, lite gulligt. Det är inte alls vanligt att man ser cykelkärror här, inte ens med barn i. Vi har blivit lite av kändisar i vår by för det.

I Nerja är det som vanligt mycket intensiv trafik och ganska mycket avgaser. Vi svänger upp mot byn Frigiliana. Nu börjar utmaningen. Det är nu uppför i 6 kilometer och ganska brant. Det är nu man får utdelning för att man har en elcykel. Jag hade aldrig klarat det annars.
Frigiliana är en stor turistattraktion. Byn är väldigt vacker och ligger högt på en kulle med utsikt mot havet och Nerja. Här är det smala gränder med massor av små butiker. Jättemysig. Det finns alla möjliga små butiker med hantverk av olika varianter, massor med restauranger och uteserveringar. Så här års är det lagom med trängsel. Just idag är det marknad och lite mer folk än vanligt. Här kan man spendera massor med tid och pengar om man vill. Vi har matsäck med så sätter oss på en bra plats med utsikt och njuter i solen.


När vi fyllt på med energi så hoppar vi på cyklarna och fortsätter. Direkt efter byn är den brantaste backen. Nu får man slita en stund. Väl uppe får man lön för mödan för här är utsikten underbar. Eftervägen finns några restauranger om man skulle vilja äta och samtidigt njuta av utsikten. Så här års är det dock inte alltid öppet.

Plötsligt blir det trafikstockning eller.....På vägen går flera hundra getter och får. Nu blir det liv i våra kärror. Sakta tar vi oss igenom flocken. Jag försöker filma samtidigt och det är inte lätt när man ska hålla koll på får, getter, skällande hundar i kärra samt trampa i en brant uppförsbacke.

Några kurvor till sen vänder det nedför. Nu blir det till att bromsa istället. Det gäller att bromsa förnuftigt så bromsarna inte blir för varma. Hade Frasse cyklat själv så hade han släppt på mer men med hundarna bakom så tar vi det lugnt.
Vi svänger av vägen för att ta en kort visit hos nyvunna vänner som har hus i bergen. Vi stannar en stund och njuter av deras utsikt samt att hundarna får springa lösa en stund och röra på sig. Från deras uteplats ser man vår by.
Efter ca 4 mil kommer vi hem. Jag känner mig nöjd med min prestation idag. Lite mat i magen sitter nu fint. Kvällspromenaden med hundarna blir kort. Minos har förmodligen gjort illa sig i ett framben när han sprungit runt. Nu har vi en halt hund. Han får vila så hoppas vi att han är bättre i morgon.
Om du någon gång besöker den här regionen så rekommenderar vi att köra den här turen, på cykel eller med bil.

Kommentarer

  1. Väldans vad ni gnetar på Cyklarna, jag får ont i ändan bara av att läsa om era bravader. Här i Matfors har vi 0 grader, snö och en strålande sol idag. Ha det gött i värmen.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Torsång i mitt hjärta

Vi kommer att vara i Dalarna fram till midsommar och ska under den tiden försöka hälsa på så många som möjligt. Trots att vi har allt tid i världen så känner vi ändå att den inte räcker till. Dagarna och veckorna går så fort och det dyker ju hela tiden upp nya saker vi vill göra. Vi har varit till Torsång och hälsat på flera av våra vänner både på Sunnanö och inne i själva Torsång. Vi har gått längs våra gamla favoritstigar i skogarna och över ängarna. Eftersom vi bott här i nästan 12 år så har vi hittat många smultronställen när vi trampat stigar i skogarna. Undrar hur många hundra gånger vi trampat på denna stig. Hundarna kan den in och utan. Vi känner igen varje rot och gren. När vi flyttade härifrån så hände något med skogen. Ingen trampar längre på alla dessa stigar så vissa av dem börjar nu växa igen. I Torsång finns det två kyrkbåtar. Kyrkbåtar är något som bara finns i Dalarna. Det kanske också är något som på sikt försvinner om inte eldsjälar fortsätter att födas. D

En resa genom ett sjukt Europa

  Igår strax efter kl 12 lämnade vi Torrox för att ta oss de cirka 370 milen till Sundborn. Lite extra spännande i dessa coronatider. Vi får se hur det går med alla länders olika restriktioner, utegångsförbud och lockdowns. P4 Dalarna har valt att följa vår resa. Därför ringer de oss varannan dag strax före kl 10 och kollar läget. I dag satt vi och tittade ut över havet medan vi pratade. Att då höra om hur vädret är i Dalarna just nu gör att vi undrar varför vi nu valt att åka dit. Ska vi vända?  Som sagt, i går startade vi och körde ca 45 mil. Vi passerade gränserna till 3 provinser utan att bli stoppade. I Granadaprovinsen såg vi ett par vägspärrar/poliskontroller vid några avfarter runt Almuñécar. Det är allt hitintills. Även om det inte är tillåtet så är det faktiskt möjligt att korsa landet i bil verkar det som. Vi som är skrivna i Sverige har rätt att köra igenom, sk transfer, för att ta oss ’hem’.  Vårt första nattstopp blev strax söder om Alicante. Här fricampade vi tillsammans

Torrox, vår by i Spanien

Den vitkalkade byn ligger i Andalusien i provincen Malaga. Regionen är känd som Axarquia. Torrox Pueblo hör samman med Torrox Park, Torrox Costa, El Morche samt El Penoncillo. Byn ligger längs Route of Sun and Valley. Längs denna hittar man vinodlingar och flera andra mindre vitkalkade byar. Byn ligger ca 3 kilometer från stränderna på en liten kulle med en fantastisk utsikt över havet och bergen . Byn är känd för sina vitkalkade hus och sina slingrande smala gränder. De flesta fria från trafik. Byn har flera små torg och det största är en populär samlingsplats både för lokalbefolkningen och turister. Här finns några restauranger och pubar. I närheten av stora torget ligger den stora kyrkan som har sitt ursprung från 1600-talet. Stränderna , ca 3 kilometer bort är långa och har finkornig sand. Längs strandpromenaden i Torrox Costa hittar du massor av restauranger och serveringar. I ravinen finns en promenad väg som tar dig ner till stranden på ca 30 minuter. Vill