Fortsätt till huvudinnehåll

Svemestertips

Dagens regn och regn och regn har gjort att vi i stort sett inte gjort något. Vi har liksom bara dragit ut på allt. Städat och åkt är väl i stort sett allt. Vi stannade till i Åsele på trafikverkets tömningsplats och gjorde oss av med onödig last. Det blev en promenad i regnet till byns ICA. Vi unnade oss en chokladkaka att tröstäta i regnet. Efter ytterligare några mil har vi nu stannat för natten. Tro det eller ej men solen tittar nu fram igen. Hoppet är det sista som överger oss. 
 Många har i år fått ändra sina semesterplaner pga pandemins följder. Det innebär att fler kommer att tillbringa sin semester i Sverige. Hemester eller Svemester som det nu kallas. Många kommer att stanna hemma för att bygga, renovera eller liknande, på sina hus. Det säljs fler uterum i år än andra år. Något mer som ökar är försäljningen av begagnade husvagnar. 
Campingplatserna runt om i landet kommer att ha öppet nästan som vanligt och det ryktas om att bokningarna på vissa ställen slagit rekord. Det är framför allt de stora campingarna längs kusten som detta gäller. Men det finns så mycket annat att se. Förhoppningsvis kommer vi i alla fall att kunna resa ganska fritt i Sverige så vi får chansen att uppleva och njuta av vår fantastiska miljö och natur.
Om man nu reser med husbil eller husvagn spelar ju egentligen ingen roll. Vi reser med husbil och det passar oss perfekt. Vi fricampar där det är möjligt och ser till att vi inte stör på något sätt. Att fricampa är ganska enkelt. Se bara till att följa allemansrätten och de parkeringsregler som finns, plus lite moral och omtanke. Lämna inga spår efter dig. Om det är svårt att följa detta väljer vi en ställplats eller camping.
I Falun finns en ställplats vid Falu gruva. Här har du nära till centrum och en av de största turist attraktionerna. Lite längre från centrum men ändå gångavstånd finns Lugnets camping. Här bor man med närhet till naturen och alla möjliga sportaktiviteter.
Någon mil bort från centrum finns andra campingar som Smednäset och Bjursås.
Alla vill vi äta vår frukost utomhus och gärna i solskenet och värme. 
Runt Falun finns många badplatser. Roxnäs och Stångtjärn är två populära med bra parkeringsmöjligheter. På Främby udde finns bad och här kan du även hyra stuga och ta del av ett flertal aktiviteter. I Slätta finns ett tempererat utomhusbad, likaså på Lugnet. I Svärdsjö hittar du flera insjöbad med sandstränder. Det är bara att välja.
Runn är en stor sjö med Falun i sin ena ände. Sjön är populär att cykla runt. En tur på ca 55 km. Annars är sjön populär bland båtfolket för alla sina öar. Varför inte prova på att paddla här. Det går att hyra kanot på några ställen runt sjön.


Passa på att besöka någon av alla attraktioner på Lugnet. 
På Lugnet finns flera vandringsleder men här finns även fina mountainbikeleder för den som vill cykla i skogen. Det finns leder av olika längd och svårighet. Det finns en led för alla.
Flera vandringsleder hittar du vid Stångtjärn. Bl.a. en led till Källslätten. Ett populärt utflyktsmål för många.
Har du ingen egen båt men ändå känner att du vill se sjön Runn från sjösidan. Då finns möjlighet att åka på kryssning med Slussbruden från Slussen i Falun. Vissa dagar är det räkkryssning, andra dagar tacokryssning. Kolla in på slussbruden.se  för pris och tidtabell.
Nedan ser du några bilder från sommaren 2019 och ett par av våra dagar i juni i Falun.
För aktiviteter och sevärdheter i Falun 2020, klicka här
Hitta din egna strand




Njut av en picnic vid vattnet

Ta ett dopp i sommarnatten

Kolla in stan lite från ovan 

Sjönära parkering och bad för alla. 


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Torsång i mitt hjärta

Vi kommer att vara i Dalarna fram till midsommar och ska under den tiden försöka hälsa på så många som möjligt. Trots att vi har allt tid i världen så känner vi ändå att den inte räcker till. Dagarna och veckorna går så fort och det dyker ju hela tiden upp nya saker vi vill göra. Vi har varit till Torsång och hälsat på flera av våra vänner både på Sunnanö och inne i själva Torsång. Vi har gått längs våra gamla favoritstigar i skogarna och över ängarna. Eftersom vi bott här i nästan 12 år så har vi hittat många smultronställen när vi trampat stigar i skogarna. Undrar hur många hundra gånger vi trampat på denna stig. Hundarna kan den in och utan. Vi känner igen varje rot och gren. När vi flyttade härifrån så hände något med skogen. Ingen trampar längre på alla dessa stigar så vissa av dem börjar nu växa igen. I Torsång finns det två kyrkbåtar. Kyrkbåtar är något som bara finns i Dalarna. Det kanske också är något som på sikt försvinner om inte eldsjälar fortsätter att födas. D

En resa genom ett sjukt Europa

  Igår strax efter kl 12 lämnade vi Torrox för att ta oss de cirka 370 milen till Sundborn. Lite extra spännande i dessa coronatider. Vi får se hur det går med alla länders olika restriktioner, utegångsförbud och lockdowns. P4 Dalarna har valt att följa vår resa. Därför ringer de oss varannan dag strax före kl 10 och kollar läget. I dag satt vi och tittade ut över havet medan vi pratade. Att då höra om hur vädret är i Dalarna just nu gör att vi undrar varför vi nu valt att åka dit. Ska vi vända?  Som sagt, i går startade vi och körde ca 45 mil. Vi passerade gränserna till 3 provinser utan att bli stoppade. I Granadaprovinsen såg vi ett par vägspärrar/poliskontroller vid några avfarter runt Almuñécar. Det är allt hitintills. Även om det inte är tillåtet så är det faktiskt möjligt att korsa landet i bil verkar det som. Vi som är skrivna i Sverige har rätt att köra igenom, sk transfer, för att ta oss ’hem’.  Vårt första nattstopp blev strax söder om Alicante. Här fricampade vi tillsammans

Torrox, vår by i Spanien

Den vitkalkade byn ligger i Andalusien i provincen Malaga. Regionen är känd som Axarquia. Torrox Pueblo hör samman med Torrox Park, Torrox Costa, El Morche samt El Penoncillo. Byn ligger längs Route of Sun and Valley. Längs denna hittar man vinodlingar och flera andra mindre vitkalkade byar. Byn ligger ca 3 kilometer från stränderna på en liten kulle med en fantastisk utsikt över havet och bergen . Byn är känd för sina vitkalkade hus och sina slingrande smala gränder. De flesta fria från trafik. Byn har flera små torg och det största är en populär samlingsplats både för lokalbefolkningen och turister. Här finns några restauranger och pubar. I närheten av stora torget ligger den stora kyrkan som har sitt ursprung från 1600-talet. Stränderna , ca 3 kilometer bort är långa och har finkornig sand. Längs strandpromenaden i Torrox Costa hittar du massor av restauranger och serveringar. I ravinen finns en promenad väg som tar dig ner till stranden på ca 30 minuter. Vill