Fortsätt till huvudinnehåll

Lite galet

Ja det blev temat för idag. Hela vår dag har det förföljt oss. Det började redan på morgonen. Lite galet blev det för vi vaknade strax före 10. Nattsömnen har varit helt ostörd. Inga mygg och lagom temperatur. Som tur är så hade vi ingen tid att passa idag; heller. 🤪.
Efter frukost som blev mer en brunch tänkte vi gå till Brakkåfallet som ligger bara 2 kilometer bort men vi bestämmer oss för att ta bilen. Det är ju ändå efter vägen. När vi kommer dit inser vi att parkera där är ganska dumt. Det finns en parkering som är jätte liten och där har redan husvagnar och husbilar knölat in sig. Vi parkerar efter vägen istället ett par hundra meter bort. Det övre fallet ligger 400 meter från vägen och det nedre ännu närmare. Vi tycker nog att det nedre var vackrare. Ån går här i en kanjon av skiffer. Vi stannar inte speciellt länge här. Det kan vara så att vi nu känner att vi börjar bli mätta på vattenfall. När vi kommer tillbaka ner till den överfyllda parkering så är det lite smått galet kaotiskt. Fler husvagnar är på väg in medan någon ska ut. Vi kan bara föreställa oss hur det såg ut förra veckan då det var fler som åkte här.

Nästa mål för dagen är Bjurälven. Det är ett naturreservat med en säregen natur där älven bitvis rinner under marken. Här och var har hål likt grytor bildats där vattnet tränger upp. Vissa av dessa hål är långa djupa grottor. Det är en fin vandring på totalt 8 kilometer. För att komma hit svänger man av vägen vilket vi missade. Det blev lite galet när vi satt och tittade på naturen. Vi vänder på vägen och kör in på en grusväg. På skylten står det Bjurälven 6 km. Grusvägen är bara 3 km sen får man gå resten. En jätte fin vandring fram till älven. Man kan gå ytterligare 3 kilometer längs älven (ska vara jättevackert) men vi tvingas vända då det är mycket vatten på vissa ställen så vi inte kan gå. Vi får i alla fall en fin tur. Vet du vilken blomma som är Jämtlands landskapsblomma? Brunkullan. Den ska visst dofta vanilj. Vi har inte lyckats se den än men här längs leden växer massor av smörboll som förövrigt tillhör släktet Ranunkel. Marken är här och var täckt med vitsippor och längs en bäck växer tussilago. Tänk att det är vår här... eller?


Vildmarksvägen börjar nu att bli mer intressant. Det finns fler vattenfall för den som vill se och Korallgrottan som ska vara Sveriges längsta grotta (går ej att besöka för tillfället). Längs vägen ser vi skyltar med vandringsleder. Flera av dem är svåra att gå nu på grund av höga vattenflöden.
Vi rullar på uppför och kommer så småningom upp på kalfjället. Jag tror att nästan alla som vi följer på instagram och bloggar har varit här i år, eller förra året. Det har blivit populärt. Så populärt att det fått flera negativa följder. På jämtländska sidan har man nu stängt av de flesta parkeringar för att skydda fåglar och andra djur. På rastplatser vittnar soptunnorna om hur folk beter sig. Om soptunnan är full, försök få inte att få i mer och ännu mindre lägga bredvid. Ta med soporna i bilen och släng någon annan stans. Inte i diket. Där hittar vi blöjor! Hur är folk funtade! Jag blir galen när jag ser sånt. Har folk inget vett. Så, nu fick jag spy ur mig det.
Vi kommer upp på Stekenjokk och in i Lappland. Här är det gott om snö trots förra veckans värmebölja. Värmebölja är det inte nu. Termometern huttrar och visar 5 grader. På det blåser det en iskall vind. Nu blir det att ta fram dunjackan. Vi hittar en bra plats att parkera på med stora rutan fylld av vacker utsikt mot fjället. Under kvällen ändrar bilden skepnad och det kommer även lite snö. Vi undrar väl lite över hur galen man får bli. Att åka upp till denna kyla och snö är väl ändå ganska galet men ack så vackert.




Det är lite svårt att komma säng när det är nästan fullt dagsljus ute när klockan är midnatt. Vi gör ett försök ackompanjerade av en porlande smältvattenbäck utanför vårt hus. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Torsång i mitt hjärta

Vi kommer att vara i Dalarna fram till midsommar och ska under den tiden försöka hälsa på så många som möjligt. Trots att vi har allt tid i världen så känner vi ändå att den inte räcker till. Dagarna och veckorna går så fort och det dyker ju hela tiden upp nya saker vi vill göra. Vi har varit till Torsång och hälsat på flera av våra vänner både på Sunnanö och inne i själva Torsång. Vi har gått längs våra gamla favoritstigar i skogarna och över ängarna. Eftersom vi bott här i nästan 12 år så har vi hittat många smultronställen när vi trampat stigar i skogarna. Undrar hur många hundra gånger vi trampat på denna stig. Hundarna kan den in och utan. Vi känner igen varje rot och gren. När vi flyttade härifrån så hände något med skogen. Ingen trampar längre på alla dessa stigar så vissa av dem börjar nu växa igen. I Torsång finns det två kyrkbåtar. Kyrkbåtar är något som bara finns i Dalarna. Det kanske också är något som på sikt försvinner om inte eldsjälar fortsätter att födas. D

En resa genom ett sjukt Europa

  Igår strax efter kl 12 lämnade vi Torrox för att ta oss de cirka 370 milen till Sundborn. Lite extra spännande i dessa coronatider. Vi får se hur det går med alla länders olika restriktioner, utegångsförbud och lockdowns. P4 Dalarna har valt att följa vår resa. Därför ringer de oss varannan dag strax före kl 10 och kollar läget. I dag satt vi och tittade ut över havet medan vi pratade. Att då höra om hur vädret är i Dalarna just nu gör att vi undrar varför vi nu valt att åka dit. Ska vi vända?  Som sagt, i går startade vi och körde ca 45 mil. Vi passerade gränserna till 3 provinser utan att bli stoppade. I Granadaprovinsen såg vi ett par vägspärrar/poliskontroller vid några avfarter runt Almuñécar. Det är allt hitintills. Även om det inte är tillåtet så är det faktiskt möjligt att korsa landet i bil verkar det som. Vi som är skrivna i Sverige har rätt att köra igenom, sk transfer, för att ta oss ’hem’.  Vårt första nattstopp blev strax söder om Alicante. Här fricampade vi tillsammans

Torrox, vår by i Spanien

Den vitkalkade byn ligger i Andalusien i provincen Malaga. Regionen är känd som Axarquia. Torrox Pueblo hör samman med Torrox Park, Torrox Costa, El Morche samt El Penoncillo. Byn ligger längs Route of Sun and Valley. Längs denna hittar man vinodlingar och flera andra mindre vitkalkade byar. Byn ligger ca 3 kilometer från stränderna på en liten kulle med en fantastisk utsikt över havet och bergen . Byn är känd för sina vitkalkade hus och sina slingrande smala gränder. De flesta fria från trafik. Byn har flera små torg och det största är en populär samlingsplats både för lokalbefolkningen och turister. Här finns några restauranger och pubar. I närheten av stora torget ligger den stora kyrkan som har sitt ursprung från 1600-talet. Stränderna , ca 3 kilometer bort är långa och har finkornig sand. Längs strandpromenaden i Torrox Costa hittar du massor av restauranger och serveringar. I ravinen finns en promenad väg som tar dig ner till stranden på ca 30 minuter. Vill