Fortsätt till huvudinnehåll

Städjan 1131 möh

Om man vaknar tidigt en morgon då har man några alternativ. Somna om eller kliva upp. Det blev somna om idag. Något senare väcks jag igen av samma ljud. Ibland kan naturen föra ett himla oväsen. Idag är det göken. Nåväl, halv nio är väl ok.  Solen  lyser från klarblå himmel och värmen är tillbaka. Det blir utefrukost.
Vi packar för en halvdagstur upp på Städjan. Tina och Bengt som vi träffade på igår, har lite svårt att bestämma sig om de ska gå med. I sista stund bestämmer de sig för att följa med. Den första delen är ganska flack, lite svagt uppför. Ganska lätt vandring. Städjan ser härifrån ut som en vulkan eller en kamelpuckel. Det är verkligen ett annorlunda berg. Det är Dalafjällens sydligaste topp som reser sig 1131 möh. Han som skrivit vår nationalsång ska visst ha inspirerats av detta berg.
Solen är riktigt varm idag vilket gör att sista biten upp blir svettig. Här brantar det på rejält. Det är inte långa biten men det stiger över 200 höjdmeter. Väl uppe kommer belöningen. Utsikten härifrån är enastående. Runt om ser man alla fjäll och här och var ligger snön kvar. Här uppe hittar vi även Makaonfjärilen som ska vara Sveriges största fjäril.
Vi är långt ifrån ensamma här uppe. Hela tiden kommer nya toppbestigare upp och några går ner. En strid ström av människor. Det märks tydligt att svenskarna semestrar hemma och att friluftslivet är populärt. Det här kräver en hel del av alla som vistas här ute för att miljöpåverkan ska bli så liten som möjligt. Det är inte helt självklart för alla hur man ska bete’ sig ute i skog och mark. Även här ser vi några spår som inte borde finnas.
Nedför går det fortare och det känns i knäna. Vi går en bit bort från berget och stannar för att laga lunch. Det är otroligt torrt trots att snön nyligen försvunnit. Det råder eldningsförbud och det är befogat. Mossan knastrar under våra fötter när vi går. Att göra upp eld är inte att tänka på. Vi har vårt lilla primuskök som vi lagar maten på. Solen står högt på himlen och steker oss. Minos hittar en snöfläck där han rullar runt för att svalka sig. Vi steker våra sista kroppkakor. De sitter riktigt fint i våra magar innan vi går vidare.
Hela vandringen med alla stopp tog nästan 6 timmar och tog oss ca 12 kilometer. En lagom tur i värmen. I bäcken före parkeringen är vi några tuffingar som passar på att ta ett svalkande dopp. Temperaturen är inte direkt badvänlig men ett svalkande dopp sitter skönt. Kanske det var 10 grader....Efter en after walk  tillsammans utanför husbilarna, packar vi ihop och åker vidare. Vi får se om våra vägar korsas igen på resan. Vi hamnar i Lofsdalen för kvällen medan Tina och Bengt styr mot Funäsdalen. Man vet att man är i fjällen när renarna samlas utanför ICA butiken som här i Lofsdalen.


Vi hinner med en kortare tur i kvällssolen över vitblommande myrar. Här blommar hjortronen för fullt. För varje dag och ju längre vi åker så blir det mer och mer myggor.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Torsång i mitt hjärta

Vi kommer att vara i Dalarna fram till midsommar och ska under den tiden försöka hälsa på så många som möjligt. Trots att vi har allt tid i världen så känner vi ändå att den inte räcker till. Dagarna och veckorna går så fort och det dyker ju hela tiden upp nya saker vi vill göra. Vi har varit till Torsång och hälsat på flera av våra vänner både på Sunnanö och inne i själva Torsång. Vi har gått längs våra gamla favoritstigar i skogarna och över ängarna. Eftersom vi bott här i nästan 12 år så har vi hittat många smultronställen när vi trampat stigar i skogarna. Undrar hur många hundra gånger vi trampat på denna stig. Hundarna kan den in och utan. Vi känner igen varje rot och gren. När vi flyttade härifrån så hände något med skogen. Ingen trampar längre på alla dessa stigar så vissa av dem börjar nu växa igen. I Torsång finns det två kyrkbåtar. Kyrkbåtar är något som bara finns i Dalarna. Det kanske också är något som på sikt försvinner om inte eldsjälar fortsätter att födas. D

En resa genom ett sjukt Europa

  Igår strax efter kl 12 lämnade vi Torrox för att ta oss de cirka 370 milen till Sundborn. Lite extra spännande i dessa coronatider. Vi får se hur det går med alla länders olika restriktioner, utegångsförbud och lockdowns. P4 Dalarna har valt att följa vår resa. Därför ringer de oss varannan dag strax före kl 10 och kollar läget. I dag satt vi och tittade ut över havet medan vi pratade. Att då höra om hur vädret är i Dalarna just nu gör att vi undrar varför vi nu valt att åka dit. Ska vi vända?  Som sagt, i går startade vi och körde ca 45 mil. Vi passerade gränserna till 3 provinser utan att bli stoppade. I Granadaprovinsen såg vi ett par vägspärrar/poliskontroller vid några avfarter runt Almuñécar. Det är allt hitintills. Även om det inte är tillåtet så är det faktiskt möjligt att korsa landet i bil verkar det som. Vi som är skrivna i Sverige har rätt att köra igenom, sk transfer, för att ta oss ’hem’.  Vårt första nattstopp blev strax söder om Alicante. Här fricampade vi tillsammans

Torrox, vår by i Spanien

Den vitkalkade byn ligger i Andalusien i provincen Malaga. Regionen är känd som Axarquia. Torrox Pueblo hör samman med Torrox Park, Torrox Costa, El Morche samt El Penoncillo. Byn ligger längs Route of Sun and Valley. Längs denna hittar man vinodlingar och flera andra mindre vitkalkade byar. Byn ligger ca 3 kilometer från stränderna på en liten kulle med en fantastisk utsikt över havet och bergen . Byn är känd för sina vitkalkade hus och sina slingrande smala gränder. De flesta fria från trafik. Byn har flera små torg och det största är en populär samlingsplats både för lokalbefolkningen och turister. Här finns några restauranger och pubar. I närheten av stora torget ligger den stora kyrkan som har sitt ursprung från 1600-talet. Stränderna , ca 3 kilometer bort är långa och har finkornig sand. Längs strandpromenaden i Torrox Costa hittar du massor av restauranger och serveringar. I ravinen finns en promenad väg som tar dig ner till stranden på ca 30 minuter. Vill