Fortsätt till huvudinnehåll

Vindarnas ö

Det är väl klart att det snurrar tusentals tankar i huvudet just nu. Världen är sig inte lik och ingen vet riktigt vad som väntar. Vi tycker och tror att vi är förberedda och handlar som man bör, men vem har svaret.
Vårt mål under tio år var att resa runt i Europa och upptäcka nya ställen. Den drömmen är för stunden  lagd åt sidan eller åtminstone reviderad. För tillfället avråder man från att över huvudtaget resa. Vi har ju ingen fast punkt i Sverige mer än vår husbil så vad gör man. Visst, vi är skrivna på en adress men där bor ju fler personer som rör sig ute bland folk. Vi har handlat och försett oss med det nödvändigaste för en längre tid om så behövs.
I början på maj var det tänkt att vi skulle åka mot Alperna. Det kommer ju inte att bli av. Inte heller plan b eller plan c blir av. Vi har nu ställt in oss på att vi får hålla oss i Sverige de kommande halvåret.
Vi vill inget hellre än att få krama om våra mammor. Eftersom de tillhör riskgruppen så kan vi nu inte ens komma nära dem. Vi har inte varit i kontakt med människor på länge mer än att vi handlat mat och andra nödvändigheter men ändå kan vi inte känna oss säkra.
Så, nu är vi i Sverige och tar dagen som den kommer. Vi är ute så mycket vi bara kan och orkar. Vi är på väg till Dalarna och beräknar vara där till påsk. Vi flyttar oss bara korta sträckor och försöker att fricampa.
Idag rullade vi över Ölandsbron efter att ha fyllt upp med vatten och gasol. Det har gått åt en del gasol de sista nätterna när det varit flera minusgrader. Vi vill ju inte frysa. På Trafikverkets rastplats i Kalmar fanns både tömmningsplats, vattenpåfyllning (gratis) och gasolpåfyllning. Guldstjärna till Trafikverket här.
Vi väljer att åka söderut på Öland trots att molnen hänger tunga där. Norrut ser det ut som solen skiner. Vi passerar ett antal väderkvarnar efter vägen. Det är gott om dem här.
I Kastlösa svänger vi av mot Alvaret och åker ett par kilometer på en liten grusväg. I slutet av den finns en liten parkering och rastplats. Härifrån går flera vandringsleder ut över Alvaret. En av dem , Mörbylångaleden går på en gammal banvall. Vägen är spikrak i minst 5 kilometer. På båda sidor går stenmurar som någon byggde för väldigt många år sedan. Järnvägen lades ner på 1960 talet och är sedan dess vandrings/ cykelled. Den passar perfekt för Minos att springa på. Inte en människa syns till. Undrar om det någon gång är vindstilla här....Ja visst ja, Öland kallas vindarnas ö och här av den anledningen finns många väderkvarnar.


Dikeskanten är helt blå av blåsippor. Jag tror aldrig jag sett så många på ett ställe. Annars har inte våren gjort så stora framsteg här än. Kan tänka att det är galet vackert här en försommardag när ölandstok och annat blommar. Troligen mer folk också.
I dryga går två timmar går vi vägen spikrakt fram till vi kommer över på andra sidan ön. Vi stannar och värmer oss med en soppa som vi tagit med. Att ta med matsäck är det bästa man kan göra när man går ut i naturen. Det smakar sååååå gott, även om det är enkel mat.
Fyra timmar senare kommer vi tillbaka till husbilen. Vi bestämmer oss för att stanna kvar över natten.  Passar därför på att baka lite matbröd på kvällen. Vi försöker att göra det mesta själva och köpa så lite färdigt som möjligt. Det blir även lite matlagning. Kvällsmaten blir en lasagne och vi gör även ordning mat för morgondagen som troligen blir matsäck. Vad, det får du veta i morgon.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Torsång i mitt hjärta

Vi kommer att vara i Dalarna fram till midsommar och ska under den tiden försöka hälsa på så många som möjligt. Trots att vi har allt tid i världen så känner vi ändå att den inte räcker till. Dagarna och veckorna går så fort och det dyker ju hela tiden upp nya saker vi vill göra. Vi har varit till Torsång och hälsat på flera av våra vänner både på Sunnanö och inne i själva Torsång. Vi har gått längs våra gamla favoritstigar i skogarna och över ängarna. Eftersom vi bott här i nästan 12 år så har vi hittat många smultronställen när vi trampat stigar i skogarna. Undrar hur många hundra gånger vi trampat på denna stig. Hundarna kan den in och utan. Vi känner igen varje rot och gren. När vi flyttade härifrån så hände något med skogen. Ingen trampar längre på alla dessa stigar så vissa av dem börjar nu växa igen. I Torsång finns det två kyrkbåtar. Kyrkbåtar är något som bara finns i Dalarna. Det kanske också är något som på sikt försvinner om inte eldsjälar fortsätter att födas. D

En resa genom ett sjukt Europa

  Igår strax efter kl 12 lämnade vi Torrox för att ta oss de cirka 370 milen till Sundborn. Lite extra spännande i dessa coronatider. Vi får se hur det går med alla länders olika restriktioner, utegångsförbud och lockdowns. P4 Dalarna har valt att följa vår resa. Därför ringer de oss varannan dag strax före kl 10 och kollar läget. I dag satt vi och tittade ut över havet medan vi pratade. Att då höra om hur vädret är i Dalarna just nu gör att vi undrar varför vi nu valt att åka dit. Ska vi vända?  Som sagt, i går startade vi och körde ca 45 mil. Vi passerade gränserna till 3 provinser utan att bli stoppade. I Granadaprovinsen såg vi ett par vägspärrar/poliskontroller vid några avfarter runt Almuñécar. Det är allt hitintills. Även om det inte är tillåtet så är det faktiskt möjligt att korsa landet i bil verkar det som. Vi som är skrivna i Sverige har rätt att köra igenom, sk transfer, för att ta oss ’hem’.  Vårt första nattstopp blev strax söder om Alicante. Här fricampade vi tillsammans

Torrox, vår by i Spanien

Den vitkalkade byn ligger i Andalusien i provincen Malaga. Regionen är känd som Axarquia. Torrox Pueblo hör samman med Torrox Park, Torrox Costa, El Morche samt El Penoncillo. Byn ligger längs Route of Sun and Valley. Längs denna hittar man vinodlingar och flera andra mindre vitkalkade byar. Byn ligger ca 3 kilometer från stränderna på en liten kulle med en fantastisk utsikt över havet och bergen . Byn är känd för sina vitkalkade hus och sina slingrande smala gränder. De flesta fria från trafik. Byn har flera små torg och det största är en populär samlingsplats både för lokalbefolkningen och turister. Här finns några restauranger och pubar. I närheten av stora torget ligger den stora kyrkan som har sitt ursprung från 1600-talet. Stränderna , ca 3 kilometer bort är långa och har finkornig sand. Längs strandpromenaden i Torrox Costa hittar du massor av restauranger och serveringar. I ravinen finns en promenad väg som tar dig ner till stranden på ca 30 minuter. Vill