Fortsätt till huvudinnehåll

Glaciärer och lyx

Så här såg det ut igår när vi parkerade vid skidanläggningen. 26 grader och strålande sol. Idag (onsdag) när vi vaknar är det 10 grader och spöregn. Det svänger fort.
Vi vaknar av oss själva. Ingen väckarklocka som stimmar på morgonen. Vi somnade tidigt igår och sover ändå till över 8 idag. Det måste vara fjälluften.
Strax efter klockan 9 är vi åter redo för avfärd. Himlen är gråmulen men regnet har slutat när vi åker. Några droppar ligger kvar på rutorna när vi åker. Nu rullar vi nedåt mor Stryn. Vägen slingrar sig ner och solen lyser på snön på tipparna av bergen. Mitt på vägen går ett gäng kor som snällt flyttar sig när vi kommer. Bredvid vägen forsar vattnet i de turkosblåa forsarna. Vi ska nu åka ner från ca 800möh till havsnivå.
I Stryn gör vi ett stopp för att handla lite mjölk och gå en promenad. Längs den korta gatan finns minst 5 butiker med friluftskläder. Det säger allt om vad man gör här. Lite 11 fika blir det innan vi rullar iväg. Vi passerar Loen som jag trodde att jag ville se men vi har hittat något bättre. I Loen finns en kabinbana att åka till toppen av ett berg. Det skulle kosta oss över 1500.- för oss alla att åka upp. Vi har sett bättre berg så vi åker mot något som vi hoppas ska slå detta. Några mil bort ligger Europas största fastlands-glaciär. Dit ska vi.
Vägen dit blir spännande. Även här går det tydligen en massa sightseeingbussar. Vägen är jättesmal och det är nätt och jämt att det går att mötas. I änden av sjön kommer vi så helskinnade fram. Än en gång har vi passerat igenom ett underbart vackert landskap.
Vi checkar in på campingen Melkevoll . Nu snackar vi camping. Den kostar 280.- och då ingår el. Det finns liksom inget annat alternativ här för att övernatta. Jo en parkering som kostar nästan lika mycket. Den här campingen gillar vi. Klicka på länken och kolla vad du tycker. www.melkevoll.com
Härifrån går en vandringsled på ca 3,5 kilometer upp till en glaciär. Det går att åka turbil upp och det kostar 240.- tor men det är inget för oss. Vi vill ju gå. Man passerar en bro och just nu är det extra högt vattentryck så det blir regnkläder på när vi passerar över. Längs vägen upp sitter det skyltar som visar var glaciären var år 1800, år 1820 osv. Det finns massor med information längs vägen. Vad som känns skrämmande är hur mycket som försvunnit bara de senaste 20 åren.
En tanke som slår oss.... redan före 1800 talet försvann massor av isen. Var det också den globala uppvärmningen orsakad av människan? I alla fall så är det skrämmande när vi ser allt vatten som forsar ner och det här är bara på ett ställe.
Det är i alla fall imponerande och framför allt vackert. Vår moder jord är så vacker.
Vi gör som vi brukar. Vi kokar kaffe och sätter oss och fikar. Vi får några avundsjuka blickar. Det luktar ju kaffe!
När vi vänder tillbaka neråt så börjar det äntligen att spricka upp. Nu blir det att ta fram utemöblerna.
Temperaturen stiger snabbt till 21 grader. Trots det går Lars-Erik och tar en bastu.
Vi står ju normalt inte på camping men nu när vi gör det är det dags att tvätta. Medan gubben njuter av en bastu kör jag igång en maskin. Det blir bara en maskin den här gången. Det varma vädret har gjort att klädförbrukningen har varit minimal. 20.- för att köra en maskin det är väl överkomligt.
 Innan det är sovdags så lyxar jag till det med en lååååång rykande varm dusch. Dessutom kan jag blåsa håret torrt med hårblås. Det är lyx för mig. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Torsång i mitt hjärta

Vi kommer att vara i Dalarna fram till midsommar och ska under den tiden försöka hälsa på så många som möjligt. Trots att vi har allt tid i världen så känner vi ändå att den inte räcker till. Dagarna och veckorna går så fort och det dyker ju hela tiden upp nya saker vi vill göra. Vi har varit till Torsång och hälsat på flera av våra vänner både på Sunnanö och inne i själva Torsång. Vi har gått längs våra gamla favoritstigar i skogarna och över ängarna. Eftersom vi bott här i nästan 12 år så har vi hittat många smultronställen när vi trampat stigar i skogarna. Undrar hur många hundra gånger vi trampat på denna stig. Hundarna kan den in och utan. Vi känner igen varje rot och gren. När vi flyttade härifrån så hände något med skogen. Ingen trampar längre på alla dessa stigar så vissa av dem börjar nu växa igen. I Torsång finns det två kyrkbåtar. Kyrkbåtar är något som bara finns i Dalarna. Det kanske också är något som på sikt försvinner om inte eldsjälar fortsätter att födas. D

En resa genom ett sjukt Europa

  Igår strax efter kl 12 lämnade vi Torrox för att ta oss de cirka 370 milen till Sundborn. Lite extra spännande i dessa coronatider. Vi får se hur det går med alla länders olika restriktioner, utegångsförbud och lockdowns. P4 Dalarna har valt att följa vår resa. Därför ringer de oss varannan dag strax före kl 10 och kollar läget. I dag satt vi och tittade ut över havet medan vi pratade. Att då höra om hur vädret är i Dalarna just nu gör att vi undrar varför vi nu valt att åka dit. Ska vi vända?  Som sagt, i går startade vi och körde ca 45 mil. Vi passerade gränserna till 3 provinser utan att bli stoppade. I Granadaprovinsen såg vi ett par vägspärrar/poliskontroller vid några avfarter runt Almuñécar. Det är allt hitintills. Även om det inte är tillåtet så är det faktiskt möjligt att korsa landet i bil verkar det som. Vi som är skrivna i Sverige har rätt att köra igenom, sk transfer, för att ta oss ’hem’.  Vårt första nattstopp blev strax söder om Alicante. Här fricampade vi tillsammans

Torrox, vår by i Spanien

Den vitkalkade byn ligger i Andalusien i provincen Malaga. Regionen är känd som Axarquia. Torrox Pueblo hör samman med Torrox Park, Torrox Costa, El Morche samt El Penoncillo. Byn ligger längs Route of Sun and Valley. Längs denna hittar man vinodlingar och flera andra mindre vitkalkade byar. Byn ligger ca 3 kilometer från stränderna på en liten kulle med en fantastisk utsikt över havet och bergen . Byn är känd för sina vitkalkade hus och sina slingrande smala gränder. De flesta fria från trafik. Byn har flera små torg och det största är en populär samlingsplats både för lokalbefolkningen och turister. Här finns några restauranger och pubar. I närheten av stora torget ligger den stora kyrkan som har sitt ursprung från 1600-talet. Stränderna , ca 3 kilometer bort är långa och har finkornig sand. Längs strandpromenaden i Torrox Costa hittar du massor av restauranger och serveringar. I ravinen finns en promenad väg som tar dig ner till stranden på ca 30 minuter. Vill