Fortsätt till huvudinnehåll

En annorlunda jul på många sätt

För en vecka sedan var det fest i byn-Migas. Den här veckan har lugnet kommit tillbaka till byn. Precis som för alla andra har det mest varit förberedelser inför julen, även om vi inte alls har haft det som andra år. Veckan började med en hundpromenad tillsammans med svenska hundägare från två grannbyar. Det var ett tiotal hundar med hussar och mattar som samlades här i byn. Tillsammans gick vi en promenad på två och en halv timme. Det var mycket nyttigt för vår lille Minos att få gå lös tillsammans med andra hundar.


 Med en trött hund så blev det att ta det lite lugnare resten av dagen. Perfekt för att förbereda lite inför julen. Jag passade på att rulla älgköttbullar och att baka lite matbröd. Man blir ganska less på köpbröd, framför allt det ljusa som säljs på bagerierna. Nu blev det ett tomatbröd med nötter och frukt.


 På tisdagen tog vi en promenad ner till kusten. Jag tänkte gå på marknaden. Frasse och hundarna stannade och tog en kaffe medan jag gick omkring i stan. Lite besviken blev jag när jag insåg att jag tagit fel på dag och det inte var någon marknad. Jag hade tänkt hitta de julklappar vi skulle köpa till julfirandet. Nu fick jag istället traska runt i de affärer som finns och det var inte vad jag tänkt mig. Senare på dagen fick vi ett gäng citroner av våra vänner. Jag har aldrig sett så stora citroner någon gång, inte heller en hel klase. Av dem gjorde vi egen limoncello. Tre stora citroner skalades och tillsammans med skal, saften från dem, socker och en billig vodka så blandades detta ihop för att stå och vila till på fredag.

 På onsdagen tog vi en långpromenad upp mot bergen. Det är helt otroligt hur grönt och fint det är. Vi gick nog ungefär tre timmar. Nu går det att ha Minos lös på vägar där det inte är trafik och inte för mycket andra intressanta saker. Han håller sig ganska nära oss.

 På fredagen var det dags att sila av Limoncellon. Den blev så god. Limoncello ska vara bra för matsmältningen har jag hört. På eftermiddagen blev det en promenad upp till Siv och Rickard. Han har byggt en liten vinkällare för sitt egenproducerade vin. Vi kunde inte stanna så länge eftersom vi kom fram vid 17 tiden. Solen går ner strax efter 18 och då blir det mörkt fort. Med mörkret så blir det även kallare även om det inte går att jämföra med kylan i Sverige. Här blir det ca 12-15 grader. Vägen ner blir magisk med solnedgången och fullmånen som kommer fram bakom bergen.


 På lördagen kopplade vi på kärrorna på våra elmountainbikes och tog sikte på Nerja. Det är roligt att åka dit ibland. Det är som en storstad om man jämför med vår by. Vi besökte en butik som säljer livsmedel från andra länder som England, Tyskland och Sverige. Vi var främst  ute efter sirap. Det finns inte att köpa i Spanien och det går inte att ersätta det med något annat. Ska man göra pepparkaksdeg så måste man ju ha sirap. Det blev inte bara sirap i den affären. Lite kaviar, sill, kryddpeppar och palsternackor fick också följa med ut. Nere på stranden på en restaurang var de i full färd med att göra en paella. Den skulle vara klar vid 14 tiden så vi cyklade nu ner för att sitta där i solen och äta lunch. 6,25 euro för en rejäl portion. Helt okej. Mätta och belåtna så tog vi en tur in i Nerja och köpte de sista julklapparna. Vid Balcon de Europa så passade vi på att njuta av en glass.




 Dan före doppare dagen. Det här är den dagen som man brukar hålla på att stressa för att hinna klart. Skinkan ska griljeras, klappar ska slås in, städas.......Ingen stress i år. I år har vi ingen egen skinka men Ulla som vi ska vara hos på julafton har en. Hon lånar vår ugn för att griljera och vips så luktar det jul i vårt hus. Frasse kokar tomtegröt som vi ska äta under kvällen på uppesittarkvällen. Ja visst åker dammsugaren fram också och våra fyra julklappar slås in, men någon stress är det inte att tala om. På kvällen kollar vi på TVplay på filmen -en underbar jävla jul.




 Så kommer den äntligen-JULAFTON. Klockan 13,30 ska vi samlas hos våra vänner. Vi kommer att vara 14 personer. Vi är yngst av dem. Alla har med sig någon eller några maträtter och det dukas upp till buffe på takterrassen. Det är helt magiskt att sitta ute i 20 graders värme på julafton, eller är det midsommarafton.....? Ulla och Hasse har fixat och donat så det är jättefint på deras terrass. Vi startar med de kalla rätterna.




 Alla har med några paket som det senare ska spelas julklapps spel om. Det sjungs och skålas och skratten ekar bland husen i vår by. Det går inte att ta miste på att det sitter ett gäng på taket och har kul.
 Jag och Frasse håller på traditionen att till julmaten dricker man öl och julmust, ja nu blev det inte julmust utan det fick bli cola. Margrete som är 88 år och äldst av alla tar en liten tupplur mellan det kalla och varma.

Vid 19 snåret är det mörkt och då kommer tomten, eller julklappsspelet. Med 14 stycken tokiga människor så blir det en hel del skratt under kvällen. Det slutar med att alla har fått minst en julklapp. Någon är mer nöjd än andra. När barnen har öppnat sina klappar så dukas det fram dessert. Jordgubbstårta med saffranspannacotta. Sen sjunger vi för glatta livet allt från julsånger till Evert Taube. När klockan närmar sig midnatt tackar vi för oss och går hemåt. Vilken härlig och annorlunda julafton vi fick.






Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Torsång i mitt hjärta

Vi kommer att vara i Dalarna fram till midsommar och ska under den tiden försöka hälsa på så många som möjligt. Trots att vi har allt tid i världen så känner vi ändå att den inte räcker till. Dagarna och veckorna går så fort och det dyker ju hela tiden upp nya saker vi vill göra. Vi har varit till Torsång och hälsat på flera av våra vänner både på Sunnanö och inne i själva Torsång. Vi har gått längs våra gamla favoritstigar i skogarna och över ängarna. Eftersom vi bott här i nästan 12 år så har vi hittat många smultronställen när vi trampat stigar i skogarna. Undrar hur många hundra gånger vi trampat på denna stig. Hundarna kan den in och utan. Vi känner igen varje rot och gren. När vi flyttade härifrån så hände något med skogen. Ingen trampar längre på alla dessa stigar så vissa av dem börjar nu växa igen. I Torsång finns det två kyrkbåtar. Kyrkbåtar är något som bara finns i Dalarna. Det kanske också är något som på sikt försvinner om inte eldsjälar fortsätter att födas. D

En resa genom ett sjukt Europa

  Igår strax efter kl 12 lämnade vi Torrox för att ta oss de cirka 370 milen till Sundborn. Lite extra spännande i dessa coronatider. Vi får se hur det går med alla länders olika restriktioner, utegångsförbud och lockdowns. P4 Dalarna har valt att följa vår resa. Därför ringer de oss varannan dag strax före kl 10 och kollar läget. I dag satt vi och tittade ut över havet medan vi pratade. Att då höra om hur vädret är i Dalarna just nu gör att vi undrar varför vi nu valt att åka dit. Ska vi vända?  Som sagt, i går startade vi och körde ca 45 mil. Vi passerade gränserna till 3 provinser utan att bli stoppade. I Granadaprovinsen såg vi ett par vägspärrar/poliskontroller vid några avfarter runt Almuñécar. Det är allt hitintills. Även om det inte är tillåtet så är det faktiskt möjligt att korsa landet i bil verkar det som. Vi som är skrivna i Sverige har rätt att köra igenom, sk transfer, för att ta oss ’hem’.  Vårt första nattstopp blev strax söder om Alicante. Här fricampade vi tillsammans

Torrox, vår by i Spanien

Den vitkalkade byn ligger i Andalusien i provincen Malaga. Regionen är känd som Axarquia. Torrox Pueblo hör samman med Torrox Park, Torrox Costa, El Morche samt El Penoncillo. Byn ligger längs Route of Sun and Valley. Längs denna hittar man vinodlingar och flera andra mindre vitkalkade byar. Byn ligger ca 3 kilometer från stränderna på en liten kulle med en fantastisk utsikt över havet och bergen . Byn är känd för sina vitkalkade hus och sina slingrande smala gränder. De flesta fria från trafik. Byn har flera små torg och det största är en populär samlingsplats både för lokalbefolkningen och turister. Här finns några restauranger och pubar. I närheten av stora torget ligger den stora kyrkan som har sitt ursprung från 1600-talet. Stränderna , ca 3 kilometer bort är långa och har finkornig sand. Längs strandpromenaden i Torrox Costa hittar du massor av restauranger och serveringar. I ravinen finns en promenad väg som tar dig ner till stranden på ca 30 minuter. Vill